Oogscreening voor te vroeg geboren baby’s ASz

20 augustus 2015
Oogscreening voor te vroeg geboren baby’s ASz

DORDRECHT - Te vroeg geboren baby’s hebben meer risico op problemen met zien. Daarom worden zogeheten prematuren in het Albert Schweitzer ziekenhuis vanaf medio oktober  automatisch gescreend door Koninklijke Visio, het landelijke expertisecentrum voor mensen met een visuele beperking. Eventuele problemen worden zo snel gesignaleerd én kunnen vroegtijdig behandeld worden.

Neonatoloog Elly Kleinlugtenbeld van het Albert Schweitzer ziekenhuis legt uit: “Kinderen die voor de 34e week van de zwangerschap geboren worden, hebben vaker visuele problemen. Denk aan scheel zien of afwijkingen aan het netvlies, maar vaker gaat het om de verwerking in de hersenen van wat de ogen zien. Bij prematuren zijn  de hersenen namelijk nog niet helemaal ontwikkeld als ze worden geboren.”

Alle kinderen die voor de 34e week ter wereld komen, worden standaard extra in de gaten gehouden door het Nazorgbureau Prematuren van het ziekenhuis. Vanaf half oktober wordt daar de screening van Koninklijke Visio aan toegevoegd: op de polikliniek van het Albert Schweitzer ziekenhuis zullen zij de kinderen onderzoeken als ze één, tweeënhalf en vierenhalf jaar oud zijn. Is verder onderzoek of behandeling nodig, dan zet Visio die - in overleg met de neonatologen van het ziekenhuis -  in.

Jolanda Kremer, ontwikkelingsbegeleider bij Koninklijke Visio, licht toe: “Bij de screening onderzoeken we wat het kind ziet en hoe het kind zijn  gezichtsvermogen  gebruikt. Een orthoptist en ontwikkelingsbegeleider of gedragswetenschapper voeren de screening uit, aan de hand van testen en spelletjes. We bekijken zo of er problemen zijn aan het oog zelf, of bij de verwerking van beelden  in de hersenen.”

Vorige week ondertekenden het Albert Schweitzer ziekenhuis en Koninklijke Visio de samenwerkingsovereenkomst, die ontstond vanuit een gezamenlijke behoefte. Dokter Kleinlugtenbeld: “Vanuit het nazorgbureau kennen we de problematiek met het verwerken van visuele informatie. Tegelijkertijd ziet Koninklijke Visio in haar praktijk veel ex-prematuren die zich op latere leeftijd met problemen melden. Door samen te werken hopen we bij veel kinderen problemen op latere leeftijd voor te zijn.”

Foto Frederike Roozen-Slieker: Orthoptist Fieneke Allema (Visio), neonatoloog Elly Kleinlugtenbeld (ASz), gedragswetenschapper Judith van Santen (Visio), ontwikkelingsbegeleider Jolanda Kremer (Visio) en  manager Joep van Luytelaar (Visio) op de afdeling Neonatologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.