Meer kansen voor zonnepanelen in historisch Dordrecht

19 november 2015

DORDRECHT - Nabij Kunstmin aan de Singel zouden zonnepanelen in strijd zijn met het historisch beschermd stadsgezicht. De kwestie haalde al de landelijke media en brengt ook partijen in Dordrecht in beweging:

(bron RTV Rijnmond) PvdA, VVD, D66 en GroenLinks in Dordrecht willen dat de gemeenteraad het mogelijk maakt dat er zonnepanelen geplaatst kunnen worden op daken in gebieden, die zijn aangewezen als zogenoemd Beschermd Stadsgezicht.

In de huidige Dordtse Welstandsnota staat dat dat alleen mag onder allerlei voorwaarden. Een bewoonster van de Singel, die dat niet wist, werd daarom gemaand om negen panelen weer van haar dak te halen. Na aanvraag van een vergunning, kunnen er wel weer drie worden terug geplaatst.

De vrouw schreef een brief aan de gemeenteraad, waarin ze haar verbazing uitsprak over de regels en waarom haar bijdrage aan een duurzame stad niet gewaardeerd wordt. Dinsdagavond, tijdens een commissievergadering, kreeg wethouder Sleeking daar vragen over. Hij beloofde zich nog eens te verdiepen in deze zaak.

Eerder dit jaar diende de PvdA al een motie in, waarin de welstandscommissie werd opgeroepen om zich niet meer te bezig te houden met pietluttigheden. Die motie werd unaniem aangenomen. In de nieuwe welstandsnota, die dit jaar ook met unanieme instemming van de Raad is vastgesteld, staan echter wèl die regels over zonnepanelen.

De vier partijen bereiden nu daarom een initiatiefvoorstel voor, waarmee de Dordtse gemeenteraad de welstandsnota op dit punt aanpast.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.