PVDA wil zonnepanelen op daken in beschermd stadsgezicht mogelijk maken.

20 november 2015 door Hennie van der Zouw
PVDA wil zonnepanelen op daken in beschermd stadsgezicht mogelijk maken.

DORDRECHT - Bewoners van het pand Singel 69 - naast Schouwburg Kunstmin - hadden een brief naar de gemeenteraad gestuurd. Al een tijdje geleden hadden zij zonnepanelen laten aanbrengen op hun dak (9 panelen). Niet wetende dat er een vergunning voor nodig is omdat zij in beschermd stadsgezicht wonen. Dat werd toen niet vermeld op website. Hun huis werd uitermate geschikt bevonden voor zonnepanelen. Enige tijd later ontvingen plotseling een brief van de gemeente, dat zij een vergunning alsnog moeten aanvragen en dat opnieuw de situatie wordt beoordeeld. De Welstandscommissie liet weten dat zonnepanelen op daken in beschermd stadsgezicht omgeven zijn door strenge regels, niet mooi zijn, en niet mogen (tenzij uit het zicht). Wel liet de Welstandscommissie weten dat 3 panelen dan weer wel konden worden geplaatst. Daarop deden de bewoners een beroep op de gemeenteraad. Want Dordrecht wil toch een duurzame stad worden? En mogen bewoners in de binnenstad en Schil daaraan niet meewerken?
 
De PvdA - die een motie Pietluttigheden heeft ingediend en die unaniem is aangenomen door de gemeenteraad - wilde deze situatie dan ook bespreken, evenals andere partijen zoals VVD, GroenLinks en D66. Het kan niet zo zijn dat regelgeving m.b.t. beschermd stadsgezicht belemmert dat zonnepanelen kunnen worden gelegd op daken. In de Welstandsnota staat een ingewikkelde en gedetailleerde beschrijving waaraan zonnepanelen in beschermd stadsgezicht moeten voldoen. De PvdA wil deze tekst eruit hebben, want die is niet werkbaar. De Welstandscommissie vindt zonnepanelen lelijk op monumenten. Maar in beschermd stadsgezicht staan niet allemaal momumenten, en over smaak valt niet te twisten.
 
Dordrecht wil energieneutraal worden in 2050, daaraan moet iedereen zijn steenjte bijdragen. Daarom moeten bewoners in beschermd stadsgezicht ook de mogelijkheid krijgen om zonnepanelen op hun daken te leggen.
 
Wethouder Sleeking zoekt naar de balans tussen duurzaamheid en beschermd stadsgezicht. Nu hanteert men in de praktijk een piep-systeem bij bouwwerken of luifels die eigenlijk niet mogen. Als er wordt gereageerd, dan komt de gemeente in actie. Anders niet. De wethouder zegde toe - op de vraag van PvdA wat er nu gebeurt met de zonnepanelen van Singel 69 - opnieuw hiernaar te kijken en terug te komen naar de commissie.
 
De PvdA wil samen met VVD, GroenLinks en D66 met een Iniaitiefvoorstel komen om zonnepanelen op daken in beschermd stadsgebied mogelijk te maken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.