Bachorgel basis voor serie CD´s

19 maart 2009

DORDRECHT - Dagblad Trouw zette ook al stadsorganist en organist van de Grote Kerk. Cor Ardesch, in het zonnetje. ,,Na een jaar stoeien op het nieuwe orgel in de Dordtse Grote Kerk, is Cor Ardesch klaar voor de uitvoering van zijn levenswens: Bachs complete orgelwerken uitbrengen op cd, ´´aldus Trouw in een verhaal in de bijlage De Verdieping op twee pagina´s. 

Het NOS journaal was er in 2007 bij toen de Grote Kerk te Dordrecht een gloednieuw, tweede Bach orgel kreeg. ,,Op dit compromisloos in barokstijl gebouwde koororgel kan Ardesch eindelijk de werken van zijn favoriete componist Johann Sebastian Bach vertolken, wat op het romantische hoofdorgel in deze kerk vrijwel onmogelijk is,´´ aldus Trouw. Ardesch gaat Bachs complete orgel-oeuvre uitbrengen in een cd-reeks die zestien tot twintig delen zal omvatten. Deel 1 kwam onlangs uit.

De opname, gemaakt door Aad van der Waal, mede-initiatiefnemer van dit ambitieuze cd-project, klinkt fantastisch. Ondanks de opmerkelijk brede orgelklank biedt de opname veel transparantie, zodat alle finesses van Ardesch’ gave, uitgewogen en verfijnde Bach-spel optimaal te horen zijn. Het Bach-orgel blijkt na ruim een jaar nog beter te klinken dan bij de oplevering. „Dat komt doordat het pijpwerk zich is gaan zetten. De klank is opmerkelijk gegroeid”, zegt Cor Ardesch in het dagblad. Ardesch verwacht dat hij minstens zes jaar nodig zal hebben om de reeks te voltooien. „Drie delen per jaar uitbrengen is het maximum. Zo’n cd opnemen is een enorme klus. Dan doel ik niet zozeer op het realiseren van al die noten, want met het nodige studeren lukt dat wel. Het gaat me vooral om de zoektocht naar het verhaal achter Bachs noten. Die kost veel tijd.´´

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.