Dubbeldammers uitgenodigd mee te werken aan nieuw Damplein

26 november 2015 door Hennie van der Zouw
Dubbeldammers uitgenodigd mee te werken aan nieuw Damplein

DORDRECHT - Bewoners en ondernemers van Dubbeldam ontvangen nog deze week een uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan over het Damplein. De bestrating van het plein is aan vernieuwing toe. Het college van burgemeester en wethouders kiest ervoor om de methode Dordt aan Zet toe te passen. Dit betekent dat bewoners, ondernemers en belanghebbenden wordt gevraagd om met elkaar een ontwerp te maken. De gemeente maakt niet eerst zelf een ontwerp, maar start met een leeg vel papier. Wel geeft de gemeente kaders mee. Zo is maximaal € 667.000,-- beschikbaar voor ontwerp en uitvoering .

Donderdag 10 december organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst in zorgcentrum Dubbelmonde. Tussen 17.00 – 21.00 uur kunnen bewoners, ondernemers en andere geïnteresseerden binnenlopen en in gesprek gaan met medewerkers van de gemeente en vooral ook met elkaar. Bezoekers van de bijeenkomst krijgen informatie over de opdracht, het proces en de planning. Daarnaast kunnen zij aangeven of zij zich in willen zetten om een nieuw ontwerp voor het Damplein te maken.

Van buurt- naar wijkniveau
De methode Dordt aan Zet is niet nieuw. De laatste jaren experimenteerde de gemeente Dordrecht al vaker met projecten waarbij bewoners nauw betrokken waren. Dit was vooral op buurtniveau. Nu wordt de stap naar wijkniveau gemaakt. Het Damplein moet niet als een plek van de gemeente ervaren worden. Het moet een plek zijn waar bewoners, ondernemers en bezoekers zich thuis voelen.  Wethouder Rinette Reynvaan: "De verwachting is dat de openbare ruimte een duurzamere inrichting krijgt wanneer gebruikers betrokken zijn bij de planvorming en dat de gebruikers de plek daarna ervaren als 'hun' plek. We willen dat de openbare ruimte bij oplevering aan de behoefte van de gebruikers voldoet." Belanghebbenden zijn de beste ogen en oren in een wijk. Ook blijkt vaak veel vaktechnische deskundigheid aanwezig. De gemeente maakt daarvan graag gebruik.

Vrieseplein
Volgens de methode Dordt aan Zet werkt de gemeente op dit moment ook samen met bewoners en ondernemers aan een nieuwe inrichting voor het Vrieseplein. Dat project is al wat verder in het proces. Er is een werkgroep die de wensen voor een nieuwe inrichting in kaart heeft gebracht. Denk hierbij aan wensen voor de inrichting, maar ook wensen die betrekking hebben tot het groen, verkeer en evenementen. De werkgroep verwerkt de wensen in één of meerdere voorlopige ontwerpen. Begin 2016 presenteren zij die aan de omgeving van het Vrieseplein.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.