Twee Dordtenaren, Aart Alblas en majoor Den Boer, in biografie over - vertrouweling Koningin Wilhelmina - Van 't Sant

01 december 2015
Twee Dordtenaren, Aart Alblas en majoor Den Boer, in biografie over - vertrouweling Koningin Wilhelmina - Van 't Sant

DORDRECHT – Twee Dordtenaren staan in de biografie ,,Harer Majesteits Loyaalste onderdaan”  die gaat over politieman François van ’t Sant (1883-1966). Sytze van der Zee, oud hoofdredacteur van Het Parool, is de schrijver.

Geheimagent Aart Alblas (1918-1944) werd door Van 't Sant namens de geheime dienst  in 1941 van Engeland naar Nederland gestuurd om verbindingen te leggen.

Na een jaar werd hij door de bezetters gevangenen genomen en uiteindelijk omgebracht in kamp Mauthausen. Aart Alblas heeft in het collectief geheugen van Dordrecht een plek gekregen en een brug op de Staart is tien jaar geleden naar hem genoemd. Hij wordt gezien als meest gedecoreerde Dordtenaar in de tweede wereldoorlog en is drager van de militaire wilemsorde. Ook is een marineschip vijftig jaar geleden naar hem genoemd. De voorbereiding van de geheime agenten op hun missie in bezet gebied liet in Engeland wel te wensen over, zo noteert Van der Zee in de biografie.

Stof
Het stof van de geschiedenis lijkt neergedaald te zijn over majoor ir. Willem den Boer. Hij was prominent in het landelijke verzet en door zijn inzet op het eiland van Dordrecht tijdens de gevechten in de meidagen van 1940 onderscheiden voor moed en dapperheid.
Den Boer (1889-1969) kwam in de oorlogsjaren vanuit Dordrecht naar Engeland toe en ontpopte zich als een tegenstander van François van ’t Sant, die al meer dan twintig jaar de vertrouwensman was van Koningin Wilhelmina.

Sytze van der Zee brengt de oud hoofdcommissaris van Utrecht en Den Haag in de biografie als een van de meest mysterieuze en tegelijkertijd invloedrijkste figuren uit de hedendaagse geschiedenis dichterbij. Ir. Den Boer schreef er in 1943 een rapport in Engeland over van 135 pagina’s, waarin hij Van ’t Sant neerzette als na NSB-leider Mussert meest gehate man in Nederland.

De regering in Engeland onder premier Gerbrandy legde majoor Den Boer uiteindelijk het zwijgen op. Hij haalde in elk geval de geschiedschrijving van dr.  Loe de Jong.

Willem den Boer was in zijn tijd een prominent Dordtenaar en gaf na de oorlog nog lezingen over zijn belevenissen in de jaren 1940-1945.. Zijn naam kreeg in 1958 nog een plek in het nieuwe schoolgebouw van het Chr. Lyceum aan het Halmaheiraplein  als vicevoorzitter van het bestuur van de school. Oud-ARP-wethouder Dicke werd als voorzitter genoemd.

Ook de namen van mensen uit de geschiedenis van de school, die de oorlog niet hadden overleefd, werden niet vergeten. Geheim agent Aart Alblas was één van hen. Ondanks inzet van oud-leerling en verzetsman Bastenburg ontbreken nog wel de namen van de oud-HBS-leerlingen: Christiaan en Pieter van Dijk. Zij werden in de meidagen van 1940 door het Nederlands leger in Dordrecht doodgeschoten.

Buiten Dordrecht komt er wel eens een publicatie uit, waarin de naam van Willem den Boer prominent wordt genoemd. Zo schreef in 1996 verzetsman en oud-Geus A. Overwater een boekje over hem.  In de processen op weg naar 13 maart 1941, toen de achttien uit het gedicht van Jan Campert werden doodgeschoten waaronder Dordtenaar Leendert Keesmaat van psalm 43, werd zijn naam genoemd, maar zou het overgekomen zijn als een schuiilnaam.  Daarover berichtte het Reformatorisch dagblad (RD) in maart 1996:

,Willem den Boer was de stille kracht achter het Geuzenverzet"

Willem den Boer uit Dordrecht zou in 1940 de inspirator achter het Geuzenverzet en Geuzenleider Bernard IJzerdraat zijn geweest.
Dat beweert oud-Geus A. Overwater (72) uit Barendrecht in zijn boekje De Geuzen van 1940. Hij heeft tal van archieven doorzocht en met elkaar vergeleken.

De leider van de Geuzen Bernard IJzerdraat werd gisteren exact 55 jaar geleden gefusilleerd, met zeventien anderen. Tijdens de verhoren die daaraan voorafgingen, noemde hij de naam "Majoor De Boer".

Hij ging er waarschijnlijk van uit dat het toch maar een schuilnaam was. Dat moeten de Duitsers ook hebben gedacht, want ze besteedden er verder nooit aandacht aan.

Tot op heden had niemand zich verdiept in Majoor De Boer. Overwater heeft nu na uitvoerig onderzoek geconcludeerd dat het om een Den Boer ging. De inmiddels overleden Willem den Boer leidde in 1940 ook de verzetsgroep Oranjewacht.

In dezelfde periode zou hij volgens Overwater ook in contact zijn gekomen met IJzerdraat. ,,Hij was ook zeker het type man dat IJzerdraat kon en wilde adviseren bij de opbouw van de Geuzenorganisatie", aldus Overwater.

Ir. Willem den Boer is in maart 1969 begraven op de algemene begraafplaats in Dordrecht, nu de Essenhof.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.