Fractie SP Dordrecht veroordeelt handelen FNV bestuurder

09 december 2015 door Hennie van der Zouw
Fractie SP Dordrecht veroordeelt handelen FNV bestuurder

DORDRECHT - Maandag 7 januari was er een actie van schoonmakend personeel van de Drechtsteden voor behoud van hun werk. Deze actie werd geleid door FNV bestuurder Herrie Hoogenboom. De schoonmakers wilden aandacht vragen van de politiek voor het aangezegde ontslag, waarbij de dag voor kerst de laatste werkdag zal zijn.

Tijdens de actie werden de kamers van alle fracties bezocht. Twee fracties stelden er geen prijs op om de hele groep binnen te laten, en verzochten vriendelijk om een aantal woordvoerders af te vaardigen. Hierop ontstond duw en trekwerk, waarbij met name Herrie Hoogenboom met geweld zich toegang tot de kamers van de betreffende fracties verschafte.

Ook bij binnenkomst van onze fractiekamer werd ons raadslid Ineke Jager ruw aan de kant geduwd door de betreffende bondsbestuurder.

Vanuit andere fracties is ook de vraag opgekomen naar de rol van de SP bij deze acties. Immers waren twee prominente leden van de SP zichtbaar bij de actie aanwezig, waaronder één raadslid.

Als SP spreken we ons onomwonden uit tegen de manier waarop de FNV bestuurder deze actie heeft geleid. Het geweld vanuit de betreffende bestuurder is wat ons betreft onaanvaardbaar. Deze manier van handelen brengt de gerechtvaardigde strijd van de schoonmakers in diskrediet. Ook deFNV, die een heel positieve rol heeft gespeeld in het organiseren van een groep die lang onzichtbaar was, komt op deze wijze helaas in een negatief daglicht te staan. Wij vinden dat de vakbeweging iemand die op zo'n manier geweld gebruikt tegen gekozen volksvertegenwoordigers niet langer in dienst kan houden.

Als SP hoorden we in de middag van 7 december dat er een vergadering zou zijn van FNV, samen met schoonmakers op het stadskantoor. De dag ervoor hadden ook wij al een aantal dringendepersoonlijke getuigenissen over de mail ontvangen van schoonmakers die vaak al tientallen jaren de gebouwen van de gemeentes en de Drechtsteden schoonmaken, met wisselende werkgevers, maar die nu plotseling op straat komen te staan.

Om onze solidariteit te betuigen met het doel van de actie besloten we een afvaardiging naar debijeenkomst te sturen. Ter plekke bleek het de bedoeling om op te trekken naar het politiek centrum, om daar de boodschap over te brengen aan de daar vergaderende fracties.

Ons raadslid werd uiteraard ook in de fractie verwacht voor ons wekelijks overleg. De actievoerders zijn met hem meegelopen het politiek centrum in. Gezien de latere ontwikkelingen betreuren wij dat hier misbruik van is gemaakt. Het was netter geweest als gewoon was aangebeld.

Op dit moment dreigt de situatie van de schoonmakers onder te sneeuwen onder de terechte verontwaardiging over de manier waarop de actie zich ontwikkelde. Wij hopen dat ondanks de manier waarop de FNV bestuurder deze actie heeft laten ontsporen, wij als volksvertegenwoordigers oog houden voor de zeer moeilijke situatie van de schoonmakers, en gezamenlijk nadenken over hoe hierin een oplossing kan worden geboden. Wat de SP betreft staat daarin het behoud van banen centraal.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.