Dappere columnist Kronkelaar kondigt bezoek aan de kerstmarkt Dordrecht aan

02 december 2015
Dappere columnist Kronkelaar kondigt bezoek aan de kerstmarkt Dordrecht aan

DORDRECHT - De stad Dordrecht heeft twee vaste columnisten, AD De Dordtenaar heeft meestal op een vaste plek KEES THIES bij het ontbijt. Kron kelaar komt op pagina 5 altijd door in Dordt Centraal. Kronkelaar gaat net als meer dappere mensen zeker naar de kerstmarkt in Dordrecht op 11, 12 en 13 december.

Kronkelaar vandaag (elke week lees Dordt centraal):

“Stuurman aan wal”

Uit kersvers onderzoek, verricht pal voor het ter perse gaan van deze Dordt Centraal, blijkt dat liefst 81 procent van de regionale bevolking verwacht dat een deur in beweging komt als men de klink ziet bewegen. Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht, dat deuren vaker open en dicht zullen gaan. Eén procent geeft aan dat men thuis schuifdeuren heeft. U zult zich wellicht afvragen wat u met deze uitkomsten moet. Dat had ik nou ook, toen ik zaterdag het AD las.

Voor wie dit landelijk dagblad niet op z’n leesmenu heeft staan; dankzij een enquête van deze krant weten wij dat 70 procent van ons volk een aanslag vreest. Ik heb me nooit gerealiseerd dat ik te midden van zoveel bangeriken leef. Maar wellicht is het beeld een tikkeltje vertekend, omdat het onderzoek gehouden is na de bloedige aanslagen in Parijs, de op het laatste moment afgelaste voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Nederland en de staat van beleg in Brussel.

Het is bijna knap om na al die toestanden niet bang te worden. Daarom verbaasde het me ook niet dat mensen die het nieuws op de voet volgen, veel angstiger blijken te zijn dan mensen die het nieuws niet of nauwelijks volgen. Dat angst een slechte raadgever is weten we dankzij dit gezegde. En dat wordt weer eens bewezen. De angsthazen willen de grenzen sluiten, militairen inzetten op straat en geen vluchtelingen meer toelaten tot ons land. Bang en slim gaan niet samen.

De bangeriken blijven ook vaker thuis, want een aanslag kun je verwachten op plekken waar veel mensen komen. Ze gaan niet naar Kunstmin of Bibelot, niet naar FC Dordrecht, niet naar de Action in Sterrenburg of de Primark in de Drievriendenhof en ze boeken ook geen weekendje Parijs of Brussel meer. En u? Durft u straks nog de Dordtse Kerstmarkt te bezoeken? Ik ga in elk geval; want het lijkt me heerlijk om daar te lopen, met alleen maar dappere mensen om me heen!

Plots begreep ik waarom Meneer Martin, onze staatssecretaris, het recht op schone luiers veranderd wil zien. Als zoveel mensen het in hun broek doen door enkel het lijden dat zij vrezen, dan zijn de luiers straks niet meer aan te slepen.

Misschien kan ik u nog een beetje van uw angst afhelpen met een wijsheid die ik ooit meekreeg van mijn oma: “Als het je tijd is, dan ga je.” Of die van een oude vriend: “Van leven ga je dood.” Kom op mensen, leef en laat je niet kisten!

Kronkelaar.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.