Dordrecht kan in een beter licht komen te staan, maar geschiedenis herhaalt zich

11 december 2015

DORDRECHT - De stad Dordrecht praat al jaren over mogelijkheden en onmogelijkheden om zich in een beter licht te zetten. Columnist Kees Thies heeft er in AD De Dordtenaar al enkele keren over geschreven.

Voordat zijn beschouwing een plek krijgt, eerst een korte lichtreis:

De geschiedenis herhaalt zich ook. In de jaren negentig van de vorige eeuw was er een vergadering van ondernemers in de binnenstad in het Stadhuis onder de vloer van de gemeenteraad: De zogeheten Raedtkelder. In koor vonden de ondernemers het weinig feestelijk verlicht zeker in de dagen voor de kerst in de stad Dordrecht.

Net op het moment dat iedereen het eens was en het volgende agendapunt aan de orde kwam,  liet de latere VVD-wethouder Ferdinand J. van den Oever weten wel zelf voor het licht geld op tafel te willen leggen. De andere latere VVD-wethouder Bas A, van der Zwaan zei: Ik betaal ook mee.

Wim Dekkers van de gelijknamige boekhandel was nummer drie, die wilde meebetalen.

Van den Oever werd de volgende dag platgebeld in zijn horecazaak De Sinjoor, want de krant had een verhaal geschreven over het particulier initiatief van drie ondernemers. Binnen enkele weken was er iets van feest verlichting in de stad na jaren, jaren praten.  Van den Oever en Van der Zwaan bleven in de politiek niet onopgemerkt en werden zelfs dagelijks bestuurder van de stad Dordrecht.......

Hoe het nu staat? Daarover laat columnist Kees Thies zijn licht schijnen uiteraard op papier altijd via Ad De Dordtenaar:

Toch maar weer een column over licht in de nachtelijke binnenstad, al is het alleen al omdat we ons momenteel in de donkere dagen voor Kerst bevinden. Afgelopen maandag schreef ik hier al over, naar aanleiding van een brief die de PvdA in Dordrecht, vorige week, aan het college van b&w stuurde.

De oppositiepartij raakt hiermee kennelijk een gevoelige plek, want er wordt behoorlijk fanatiek op die ‘lichtbrief’ en op mijn column hierover gereageerd. Ik schreef dat het mij persoonlijk ook al was opgevallen dat de stad er ’s avonds en ’s nachts al een tijdje nogal duister bij ligt. Ik heb het dan niet alleen over de verlichting in het algemeen, die op sommige plekken toch écht te wensen over laat, maar ook over de nogal schamele feestverlichting in deze decembermaand, alsmede over de ‘uitlichting’ van gemeentelijke monumenten en bruggetjes in de Voorstraahaven. Dordts mooiste pandjes en plekjes werden, een jaar of wat geleden, kleurrijk in de schijnwerpers gezet, waarbij de afdeling monumentenzorg van de gemeente zich liet adviseren door de (in die branche) vermaarde Franse lichtontwerper Vincent Laganier.

Veel van zijn adviezen zijn destijds overgenomen en dus werden mooie Dordtse hoekjes, huisjes en ‘gaatjes’ in de nachtelijke uren in kleurrijk licht gezet. Dat was best mooi om te zien… misschien hier en daar een beetje té ‘arty farty’ en subtiel, maar het was in ieder geval beter dan helemaal niets. V

andaag de dag is daar weinig van overgebleven. Na een nachtelijk rondje met Blafmans moet ik constateren dat veel van die uitgelichte monumentjes inmiddels weer gewoon in het donker staan. Van de Grote Kerk, die ook prettig was uitgelicht (door ‘lichtkunstenares’ Christa van Zanten) zijn ’s nachts alleen nog maar de wijzerplaten op de toren te zien.


Nu kan ik natuurlijk iets gemist hebben en waren die ‘lichtavontuurtjes’ niets meer dan experimentjes, maar mocht dát het geval zijn, dan is het nu toch echt de hoogste tijd om dat lichtplan uit 2008 nieuw leven in te blazen. Dat hoeft met de huidige technische mogelijkheden (led) ook helemaal geen dure en energieslurpende kwestie te zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.