Drechtsteden steunen plannen World Expo 2025

11 december 2015 door Hennie van der Zouw
Drechtsteden steunen plannen World Expo 2025

DRECHTSTEDEN - Naast ruim 70 maatschappelijke organisaties, grote bedrijven en andere overheden steunen Dordrecht en de Drechtsteden het voorstel om in 2025 de Wereldtentoonstelling in Nederland te organiseren. De regio ziet de World Expo in 2025 als een unieke kans om het (inter)nationale publiek kennis te laten maken met de bijzondere kwaliteiten van de Hollandse Delta op het gebied van water, maritiem en historie.

De wereldtentoonstelling is een nationaal event met als hoofdlocatie Rotterdam. Heel Nederland kan zich aan de wereld presenteren als innovatief land. Het biedt een (inter)nationaal podium en creëert nieuwe samenwerkingsverbanden tussen overheden, bedrijven en instellingen. Samenwerking die de verbinding tussen regio's verstevigen en bijdragen aan de versterking van onze maritieme topregio en de economische positie van Nederland.

Duurzame bijdrage
Stichting World Expo Rotterdam 2025 heeft het uitgangspunt: 'no leftovers'. Alles wat gebouwd en ontwikkeld wordt, heeft ook een bestemming na de expo. Daarnaast omvat het plan een tienjarig economisch programma met een impuls van zo'n € 50 miljard voor Nederland. Wethouder Mos, namens de Drechtsteden: 'Stad en regio hebben veel te bieden. De wereldtentoonstelling biedt kansen om het oude Holland te verbinden met het nieuwe. We willen een duurzame bijdrage leveren en sluiten zoveel mogelijk aan op al bestaande programma's met daarin opgenomen financiële middelen.'

Maritieme innovaties alsmede oude en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van waterveiligheid en klimaatbestendigheid zullen centraal staan in het programma. Tevens wordt ingezet op de ontwikkeling van innovatieve en duurzame vervoersvormen via het water. Vertrekpunt is het versterken van de verbinding over het water tussen Rotterdam en Dordrecht waarbij ook de oevers tussen deze twee steden met een aantal iconische kunstprojecten en -objecten zal worden verfraaid. Mos: 'Hoewel het jaar 2025 nog ver van ons vandaan ligt, en de kandidatuur nog verzilverd moet worden, zijn we al volop gestart met de realisatie van onze plannen en ambities.'

Op de wereldkaart
De sleutel ligt volgens de Drechtsteden in het verbinden van partijen. Deze kracht is volgens Dordrecht en de Drechtsteden nodig om de kwaliteiten nog sterker op de (wereld)kaart te zetten. Mos: 'Expo 2025 vormt een belangrijk motief en stip aan de horizon om de kennis, kunde en middelen bijeen te brengen en een nadere samenwerking te stimuleren die leidt tot verwondering en verbazing over wat Dordrecht en de Drechtsteden kunnen bieden.'

Het plan voor Expo 2025 is deze week ingediend bij de ministeries van Economische zaken, Infrastructuur & Milieu en Buitenlandse Zaken. Dordrecht en de Drechtsteden hebben in een brief hun steun uitgesproken. De ministeries beoordelen het plan met een kosten-batenanalyse. Uiteindelijk bepaalt het kabinet een standpunt over definitieve kandidaatstelling.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.