RTV Dordrecht zegt samenwerking met iDordt op

10 november 2015

DORDRECHT - Het bestuur van RTV Dordrecht zegt de samenwerking met iDordt eenzijdig op. De redactie van iDordt, vindt dit een onjuiste beslissing en hebben hier zojuist een brief over gestuurd naar wethouder Piet Sleeking.

Hieronder geven wij de brief in zijn geheel af:

"Beste Piet, geachte heer Sleeking,
Het bestuur van RTV Dordrecht heeft besloten om de samenwerking met iDordt per 1 januari 2016 op te zeggen. De consequentie hiervan is dat de lokale omroep een grote groep Dordtenaren niet meer bereikt. Dat is onnodig en wij hopen met dit schrijven te bereiken dat u maatregelen neemt om deze beslissing terug te draaien.

Voorgeschiedenis
In 2012 heeft de gemeenteraad van Dordrecht advies gegeven aan het commissariaat van de media over de zendmachtiging in de gemeente. Dit advies heeft het commissariaat van de media overgenomen en sinds 1 januari 2013 vormen de drie partijen, RTV Dordrecht, Drechtstad FM en iDordt de lokale omroep Dordrecht. Een verstandshuwelijk waarbij het doel was dat de drie partijen naar elkaar toe groeien.

RTV Dordrecht wil niet samenwerken met iDordt
Op 26 oktober jl. heeft het bestuur van RTV Dordrecht besloten om de samenwerking met iDordt op te zeggen per 1 januari 2016. Als motiverende reden om de samenwerking op te zeggen noemt het bestuur de bezuinigingen en dat de kosten van iDordt niet in verhouding staan tot wat ze opleveren. Wij betwijfelen of het bestuur de toewijzing van het commissariaat van de media eenzijdig kan aanpassen en daarnaast is de onderbouwing onbegrijpelijk.

Vrijwillig bezuinigen
Er zijn RTV Dordrecht in 2016 geen bezuinigingen opgelegd. Toch voert RTV Dordrecht in 2017 vrijwillig bezuinigingen door op basis van slecht onderbouwde logica.

Vergelijk RTV Dordrecht en iDordt
Volgens het bestuur van RTV Dordrecht staan de kosten niet in verhouding tot de opbrengsten. De cijfers laten echter zien dat het bereik van iDordt nauwelijks onderdoet voor het bereik van RTV Dordrecht.

iDordt krijgt maar 7% van het totale budget van RTV Dordrecht en scoort op alle vlakken hoger dan dit percentage. De Facebook pagina van iDordt is populairder dan de Facebook pagina van RTV Dordrecht en op YouTube zijn de films van iDordt beter bekeken dan de films van RTV Dordrecht. Relatief vergeleken scoort iDordt op alle vlakken beter dan RTVDordrecht, incluis de commerciële opbrengsten (11% van de totale opbrengsten). De argumentatie van het bestuur van RTV Dordrecht dat de kosten van iDordt niet in verhouding zijn tot de opbrengsten zijn feitelijk onjuist. Daarnaast zorgt iDordt regelmatig voor primeurs en spraakmakend nieuws.

Bestuur vertegenwoordigt iDordt niet
Het bestuur van RTV Dordrecht is nauwelijks actief op nieuwe media en zij onderschatten het belang. Een lokale omroep bereikt mensen onder de 40 jaar niet meer via televisie, wel via internet. Slechts twee van de vijf bestuursleden zijn actief op Facebook. Deze twee bestuursleden liken wel de Facebook pagina’s van RTV Dordrecht, Drechtstad FM en de diverse radioprogramma’s van Drechtstad FM maar niet de Facebook pagina van iDordt. In 2015 was wel geld beschikbaar voor een nieuwe website van RTV Dordrecht en een RTV Dordrecht app maar er is geen geld om een storende bug op de website van iDordt te verwijderen. Ook is in de afgelopen drie jaar nooit overleg geweest tussen het bestuur en iDordt.

Organisatie RTV Dordrecht vertegenwoordigt iDordt niet
Ook de directeur van RTV Dordrecht liked wel de Facebook pagina’s van RTV Dordrecht, Drechtstad FM de verschillende radioprogramma’s maar niet de Facebook pagina van iDordt. Ondanks aandringen heeft de directeur van RTV Dordrecht de afgelopen twee jaar geen redactievergaderingen georganiseerd en/of bijgewoond waardoor nooit een daadwerkelijke samenwerking met RTV Dordrecht tot stand kon komen en crossmediale verslaglegging nooit gerealiseerd kan worden. De medewerkers van iDordt worden niet uitgenodigd voor de jaarlijkse barbecue, ontvangen
niet de nieuwsbrief en iDordt wordt niet mee genomen in promotiecampagnes. Zo rijden de auto’s van RTV Dordrecht wel rond met logo’s van RTV Dordrecht en Drechtstad FM, maar zonder logo van iDordt
.
Om misverstanden te voorkomen: Op de werkvloer is de samenwerking goed. Met het overgrote deel van de medewerkers kunnen we prima samenwerken.

De toegevoegde waarde van iDordt
iDordt spreekt een doelgroep aan die RTV Dordrecht niet bereikt. Dagelijks zien we op de website en Facebook-pagina mensen die zich vermaken, verbazen of ergeren op iDordt. iDordt heeft regelmatig primeurs en creëert spraakmakend nieuws waardoor Dordtenaren zich vragen stellen en online de discussie (of offline) de discussie aangaan. iDordt heeft de afgelopen jaren laten zien te beschikken over kennis van nieuwe media en
weet hoe zij Dordtenaren online kan bereiken.

Wat willen we?
De beslissing van het bestuur van RTV Dordrecht om de samenwerking met iDordt stop te zetten is gebaseerd op verkeerde gronden en is mogelijk in strijd is met de afspraken met de gemeenteraad en het commissariaat van de media. RTV Dordrecht hoeft in 2016 niet te bezuinigen en iDordt heeft wel degelijk toegevoegde waarde voor de omroep.

Wij willen het volgende:
- De samenwerking tussen iDordt en RTV Dordrecht blijft bestaan zodat iDordt in 2016 spraakmakende televisie en berichten op internet kan blijven maken.
- Samenstelling van een RTV Dordrecht bestuur met mensen die affiniteit hebben met nieuwe media en iDordt en die het belang zien dat iDordt een onderdeel wordt van de omroep en niet het ongewenste stiefkind blijft.
- Een bestuur dat in 2016 het gesprek aangaat met iDordt en de rest van de redactie om gezamenlijk de begroting van 2017 te bepalen.

Met vriendelijke groet,
De redactie van iDordt (Alka Goos, Peter M. van der Linden, Marco van Schaardenburgh)"

Tot zover de brief van de redactie van iDordt aan wethouder Piet Sleeking.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.