Kees Thies: ,,De mediatijden zijn in veertig jaar veranderd maar RTV Dordrecht nauwelijks"

17 november 2015
Kees Thies: ,,De mediatijden zijn in veertig jaar veranderd maar RTV Dordrecht nauwelijks"

DORDRECHT -  RTV Dordrecht is in de laatste veertig jaar weinig of niet veranderd. Columnist en oud-hoofdredacteur v an RTV Dordrecht, Kees Thies, schrijft dit vandaag op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar. Hij erkent dat de omroep charmant over kan komen, maar hij hoopt op meer.

Het bestuur van RTV Dordrecht heeft het nieuws gehaald, want Idordt.TV zal vanaf 2016 worden wegbezuinigd.

De omroep moet van de gemeente Dordrecht de tering naar de nering zetten. Kees Thies zet bij het heden, met een kijk in het verleden, een aantal kanttekeningen voor de toekomst. Overigens dateert de voorganger van RTV Dordrecht - TROM - niet van 1977, maar pas in 1989 begonnen. Daarvoor was eenmalig een uitrzending van STD en hoorde de historische uitzending bij de opening van de tunnels bij de audio-visuele dienst van de gemeente Dordrecht. Een telefoniste van de gemeente Dordrecht werd eenmalig als omroepster ingezet. De uitrzending leidde tot vinnige commentaren in de media.

Kees Thies schrijft:

Televisie is al lang geen ‘meneer in pak’ meer. Zo nu en dan klinkt er op één van de 1001 zenders die ik via mijn wonderkastje kan ontvangen nog wel eens een zweempje Hilversums dedain door, maar de tijd dat je in de huiskamer iemand hoorde sissen ‘Koppen dicht… het acht uur journaal begint’ is al lang voorbij.

Kijken doe je tegenwoordig wanneer je wilt en niet eens per definitie naar je televisie, want de best bekeken ‘beeldbuizen’ van vandaag zijn onze smartphones, laptops en tablets.

De meest actuele beelden uit Parijs zag ik vrijdag onbecommentarieerd via Twitter, Instagram, YouTube en Periscope, terwijl ik met mijn afstandsbediening bijna volcontinu nieuwshongerig het aanbod van NOS, RTL, BBC, CNN en Al Jazeera afstruinde. Televisie is all you can eat geworden en de moderne kijker stelt zijn of haar eigen maaltijd samen.


In het huidige tijdsgewricht valt het op dat lokale televisiezenders nog het meest in dat betuttelende Hilversumse adagio van weleer zijn blijven hangen. Het aanbod van RTV Dordrecht bijvoorbeeld is wezenlijk niet écht veranderd sinds de opening van de Kiltunnel in 1977. (Zo’n beetje de eerste echte live-uitzending van wat toen TROM heette.) Dat ‘tut-gevaar’ ligt bij lokale televisie altijd op de loer omdat hier onderwerpen behandeld worden die de landelijke of regionale nieuwsdrempel nooit zullen halen: een raadslid heeft een mening over een straatje waar te hard wordt gereden, een schooltje doet iets voor Afrika of een accordeonvereniging jubileert.

Niks mis mee… soms héél charmant zelfs. Maar omdat lokale televisiezenders zich nauwelijks beroepskrachten kunnen permitteren lopen ze voortdurend het risico ‘ingekleurd’ te worden door goedbedoelende maar ietwat oubollige hobbyisten en semi-professionals, wiens enige referentie die Hilversumse ‘meneer in pak’ uit hun jeugd is. RTV Dordrecht heeft dat pak nooit helemaal kunnen uittrekken en hoopte op frisse impulsen door samenwerking met het jongere iDordt. Nu dát huwelijk (puur vanwege het gebrek aan centen) gestrand is, hoop ik dat de lokale omroep niet nóg verder terugvalt in de jaren van zwaaien naar Tante Hanny.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.