Stukje Biesbosch op Stadswerven

17 december 2015 door Hennie van der Zouw
Stukje Biesbosch op Stadswerven

DORDRECHT - Op Stadswerven zijn de werkzaamheden gestart voor de inrichting van het Wervenpark. Het Wervenpark is het groengebied ten oosten van de parkeerplaats Ark van Noach. Dit groengebied wordt ingericht als een natuurzone vergelijkbaar met de Biesbosch. Stichting Ecoshape is verantwoordelijk voor de inrichting van het Wervenpark.

In het Wervenpark loopt de grond richting de Beneden Merwede af. Aan de oever van de rivier liggen nu nog grote betonplaten. Hierdoor kan de natuur zich hier niet ontwikkelen. De gemeente haalt daarom de betonplaten weg en graaft extra grond weg. Hierdoor krijgen soorten als riet, biezen en wilgen de kans om te groeien aan de rivieroever. Deze planten vormen nieuw leefgebied voor vogels, vissen, amfibieën en insecten. De betonnen palen waar de betonplaten nu op rusten, blijven wel staan. Deze beschermen namelijk de oever tegen golfslag, waardoor de oever minder afkalft.

Vergroten natuurdiversiteit
Deze werkzaamheden duren tot eind van het jaar. In het najaar van 2016 wordt de rest van de inrichting van het Wervenpark opgepakt. In de tussenliggende periode kan de natuur zich alvast verder ontwikkelen. In voorjaar legt de gemeente wandel- en speelvoorzieningen aan in het park. Daarnaast worden nog insecten- en oeverzwaluwwanden gerealiseerd. Hiermee wordt de natuurdiversiteit in het gebied bevorderd.

EFRO
De inrichting van het Wervenpark (13 MB) wordt uitgevoerd als onderdeel van het kennisontwikkelingsprogramma Building with Nature van stichting Ecoshape. Het project is vernieuwend en ontvangt daarom subsidie uit het Europese Fonds voor Regionale ontwikkeling (EFRO).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.