Drechtsteden laten circulaire kansen in de Maritieme Topregio in beeld brengen

18 december 2015 door Hennie van der Zouw
Drechtsteden laten circulaire kansen in de Maritieme Topregio in beeld brengen

DRECHTSTEDEN - De Drechtsteden zien economische én duurzame kansen in een circulaire economie. Zij hebben Cirkellab opdracht gegeven in beeld te brengen hoe deze kansen kunnen bijdragen aan de Maritieme Topregio én hoe gemeenten en bedrijven dit concreet vorm kunnen geven.

Economische kansen Drechtsteden
In een circulaire economie – als tegenhanger van de huidige, lineaire economie (‘take, make, waste’) – staat hergebruik van producten, materialen en grondstoffen centraal. Een circulaire economie biedt veel kansen: In Nederland kan de totale marktwaarde hiervan oplopen tot jaarlijks €7.3 miljard, wat vergelijkbaar is met 54.000 banen. Met dit onderzoek wordt richting gegeven aan die kansen voor de Drechtsteden.

Met belangrijke wereldspelers als IHC, Bakker Sliedrecht, Boskalis, Damen, Heerema en veel gerelateerde bedrijven, hebben de Drechtsteden een leidende rol als het gaat om innovatie in de maritieme (maak)sector. Tegelijkertijd kan de zichtbaarheid en samenwerking nog beter als het gaat om onze maritieme sector. Circulaire economie kan hierin een nadrukkelijke rol gaan spelen.

Circulaire kansen daadwerkelijk vormgeven
Er wordt veel geschreven over de algemene kansen van de circulaire economie: kostenbesparing, innovatie, creatie van werkgelegenheid en verstandiger omgaan met milieu, energie en grondstoffen. Maar hoe vertaalt zich dat nu in de praktijk en waar leg je de focus? Met dit onderzoek brengt Cirkellab de theorie bij de praktijk en gaat met de gemeenten en lokale bedrijven aan de slag om die circulaire kansen in de maritieme sector daadwerkelijk vorm te geven.

Als maritieme bedrijven en organisaties mee willen doen met dit onderzoek of op de hoogte gehouden willen worden kunnen zij daarvoor contact opnemen via info@cirkellab.nl.

Cirkellab
Cirkellab stimuleert, creëert en verbindt in de transitie naar een circulaire economie in de Drechtsteden. Daarvoor onderzoeken, adviseren, begeleiden en initiëren zij business-cases rond grondstoffen-efficiency en –hergebruik, duurzame energie en duurzame inzet van mensen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.