Raad onvoldoende geinformeerd over ontwikkeling Sociale Domein

18 december 2015 door Hennie van der Zouw
Raad onvoldoende geinformeerd over ontwikkeling Sociale Domein

DORDRECHT - De informatievoorziening aan de gemeenteraad van Dordrecht op het gebied van jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen krijgt nog onvoldoende aandacht en stelt de raad onvoldoende in staat om grip te houden op de voortgang binnen het sociale domein. Dat concludeert de Rekenkamercommissie Dordrecht op basis van een onderzoek naar de sturing en controle in het sociale domein van Dordrecht.

Het onderzoek van de Rekenkamercommissie Dordrecht is het derde en laatste deel van het onderzoek naar de decentralisaties in het sociale domein. Per 1 januari 2015 is de gemeenteraad verantwoordelijk voor een effectieve en efficiënte uitvoering van de zorg voor jeugdigen, de maatschappelijke zorg en ondersteuning en werk en inkomen. Dit derde onderzoek, met als titel 'Voor de (d)Raad ermee!' gaat over de vraag of de aangeboden informatie aan de gemeenteraad voldoende is om zijn controlerende en sturende taak te kunnen waarmaken.

Complicaties in de informatievoorziening
Het onderzoek, uitgevoerd door PBLQ Zenc, wijst op een aantal "forse complicaties" in de informatievoorziening over de voortgang binnen het sociale domein. Allereerst zijn de indicatoren op basis waarvan de gemeente de voortgang van haar doelstellingen kan monitoren nog nauwelijks of (vrijwel) alleen op regionaal niveau uitgewerkt. Ten tweede is de informatievoorziening gelaagd (verloopt via het Drechtstedenbestuur) en daarmee complex. In de derde plaats heeft de raad behoefte aan informatie over de voortgang binnen het sociaal domein voor specifiek de gemeente Dordrecht.

Aanbevelingen
Op basis van het onderzoek doet de Rekenkamercommissie Dordrecht twee aanbevelingen. De eerste aanbeveling is gericht aan het college van B&W van Dordrecht: geef de raad zo snel mogelijk concreet inzicht in de voortgang van (de doelstellingen voor) het sociale domein van Dordrecht. De tweede aanbeveling is gericht aan de gemeenteraad: neem de verantwoordelijkheid voor (het creëren van de juiste randvoorwaarden voor) een effectieve sturing op de voortgang binnen het sociale domein.

Het onderzoek is op 18 december aangeboden aan de gemeenteraad.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.