Henk Stok koopt Emmanuelkerk aan Oudendijk voor nieuwe gemeente

25 december 2015
Henk Stok koopt Emmanuelkerk aan Oudendijk voor nieuwe gemeente

DORDRECHT –  De Emmanuelkerk aan de Oudendijk 110, eens voor Dubbeldam gereformeerd gebouwd en later Rooms Katholiek, krijgt een nieuwe bestemming. De Stichting Wis en Waarheid begint er in Dordrecht een kerkelijke gemeente. Voorzitter Henk Stok heeft dat wereldkundig gemaakt.  De eerste dienst zou al in januari 2016 zijn.

Hij is oorspronkelijk  betrokken bij de vereniging Calvijn in Dordrecht met een kerk aan het Kromhout. Volgens Stok was hij daar niet meer welkom. De gemeente Calvijn is een zogeheten vrije gemeente. Oud-Dordtenaren kennen met name nog ds. Edelman als voorganger, die Calvijn 40 jaar diende tot zijn overlijden in 1990.

Stok kwam een half jaar eerder met zijn stichting in het nieuws, toen hij liet weten een school te willen oprichten zonder computers en zonder internet.
Het gebouw aan de Oudendijk werd in 1913 opgeleverd en stond nog bekend als Rehobothkerk.

Daarom zal de nieuwe gemeente de Dordtse Rehoboth Gemeente.gaan heten. In juni 2015 was er de laatste RK mis onder leiding van pastoor Tjeerd Visser.
Henk Stok kwam overigens als ondernemer in panden in 2009 in het nieuws met de aankoop van de voormalige RK kapel aan de Houttuinen van het RK ziekenhuis.
De website iDordt noemde Henk Stok in het verleden een ondernemer die aan de lopende band panden opkoopt, opknapt en vervolgens weer doorverkoopt.

Dankzij onderzoek werd in 2013 nog eens duidelijk op papier dat de Emmanuelkerk aan de Oudendijk in Dubbeldam / Dordrecht dit jaar precies een eeuw oud was en in gereformeerde historie heeft gestaan, totdat in 1966 de Maranathakerk in Dubbeldam werd geopend.

De nieuwe kerk presenteert zich als Rehoboth gemeente. De kerk  staat het gebruik van computers, smartphones en internet in hun midden niet toe. De nieuw opgerichte Rehoboth gemeente staat het gebruik van computers, smartphones en internet in hun midden niet toe. Vrouwen dienen tijdens de kerkdiensten het hoofd te bedekken . 

Internet vergelijkt Henk Stok met wat afgoderij was in het oude testament: Baäl.

Wat betreft de naam van de nieuwe kerk: Vroeger heette de kerk ook al Rehoboth.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.