Wethouder reikt laatste Chromebook uit

19 januari 2016 door Hennie van der Zouw
Wethouder reikt laatste Chromebook uit

DORDRECHT - Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht (OPOD), maakt werk van modern onderwijs in de klas. Alle groepen 8 in de wolken. Stichting OPOD geeft in alle groepen 8 les met behulp van Chromebook klassen.

In januari 2016 is de laatste openbare school uitgerust met deze handige computers. Het doel: iedere groep 8 leerling een digitale werkomgeving waarmee ze een voorsprong krijgen op het gebied van ICT en digitaal leren en werken! De beleving en motivatie gaat nog meer omhoog en de leerlingen krijgen les in een omgeving die ze uitdaagt, energie geeft en past bij belangrijke kenmerken van deze tijd: leren, delen en samenwerken!

Al 3 jaar werkt het Openbaar primair onderwijs Dordrecht met Google Apps for Education. Een leer- en werkomgeving waar zowel leerkrachten als leerlingen dagelijks in werken, met groot succes! Inmiddels werken alle groep 8 kinderen met een ‘eigen’ Chromebook. Een kleine, slimme laptop waar de leerlingen met hun eigen account op inloggen. Ze werken hiermee volledig in de Cloud zodat ook thuis het werk afgemaakt kan worden of ze hun gemaakte werk kunnen laten zien aan hun ouders. Het leren vindt zo niet alleen plaats binnen de muren van de school.

De leerlingen werken onder andere met Google Classroom, een digitaal klaslokaal waar de leerkracht werk in klaar zet. De opdrachten worden ook digitaal weer ingeleverd en nagekeken.

Ook voor de leerkracht is het erg handig, het scheelt een hoop extra werk. Dit is ook zo bij het rekenen. Kinderen werken op hun Chromebook aan hun rekenwerk. De uitleg van de juf of meester blijft uiteraard, maar het verwerken gaat zo veel handiger en is ook leuker.

Ook voor de leerkracht een verbetering. Die kan tijdens de les al zien welke sommen er lastig zijn en hier direct op inspelen, en dat werkt! De werkopdrachten voor de kinderen kunnen ook samen gemaakt worden. Online werken ze dan tegelijk aan dezelfde mooie presentatie of aan hetzelfde spannende verhaal. Kennisdelen en samenwerken zijn in deze tijd belangrijke grondbeginselen.

Een visie waar het OPOD haar onderwijs op afstemt. Een open leeromgeving staat voor een open houding waarin het gewoon is om kennis te delen en samen te werken. De eerste bevindingen zijn dan ook erg positief. De pilotgroep van vorig jaar liet mooie leerresultaten zien en minstens zo belangrijk is het plezier dat de kinderen erin hebben. Met veel zorg wordt er met de prachtige computertjes omgegaan en komen kinderen eerder op school om ze voor hun klasgenoten klaar te zetten. Ze maken thuis online quizzen om in de klas de geoefende lesstof bij hun medeleerlingen te toetsen. Leren wordt zo echt een stuk leuker.

Uiteraard is het gebruik van de Chromebooks in de klas een toevoeging aan het onderwijs, geen één op één vervanging. De ‘klep’ is net zo vaak dicht als deze open is. Het mooie verhaal wordt nog steeds voorgelezen, de kinderen leren ook nog uit boeken en met je handen echt dingen ‘doen’ is net zo leerzaam en belangrijk. Het geeft de leerkracht wel extra mogelijkheden en zorgt ervoor dat meer kinderen bereikt worden. Vooral de technische kant halen we meer de school binnen. Kennismaken met programmeren is bijvoorbeeld een echte toevoeging aan het lespakket.

De mogelijkheden met deze omgeving zijn dus erg groot. De scholen kiezen dan ook zelf welke manier van gebruik het best bij hun school en leerlingen past. Een ding is zeker, met deze grote stap op het gebied van ICT en innovatie staat het OPOD voor modern en goed onderwijs. Deze stap is een belangrijke voor OPOD, maar zeker niet de laatste. De stichting wordt regelmatig bezocht door geïnteresseerde scholen uit het land en blijft doorontwikkelen. Hierin vaart de stichting scherp aan de wind, we doen wat werkt en kijken bij iedere keuze hoe ons onderwijs er beter van wordt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.