Station Dordrecht degradeert al in eerste bericht over spoorboekje 2017

29 januari 2016
Station Dordrecht degradeert al in eerste bericht over spoorboekje 2017

DORDRECHT - In de eerste berichten over het spoorboekje 2017 degradeert centraal station Dordrecht op allerlei manieren. Minder verbindingen en langzamer verbindingen is het sleutelwoord. Een bericht van de site voor reizigers:

Spoorboekje 2017 in Zuid-Nederland en Zeeland
vrijdag 29 januari 2016
Spoorboekje 2017 in Zuid-Nederland en Zeeland

In 2017 voert NS op tal van plekken wijzigingen door. Zo worden de treinen tussen de Randstad en Zeeland langzamer, terwijl de treinen tussen Den Haag en Eindhoven juist sneller worden. Tussen Den Bosch en Oss gaan er in de spits meer treinen rijden.

Wijzigingen Zuid-Nederland op een rij:

    Intercity Den Haag - Venlo wordt ingekort tot Eindhoven en stopt niet meer in Dordrecht. De treinen krijgen een snellere reistijd.
    Intercity Amsterdam - Brussel rijdt niet meer via Dordrecht en Roosendaal maar via Breda.
    Intercity Amsterdam - Vlissingen rijdt niet meer via Schiphol, maar via Haarlem en krijgt een langere stop in Roosendaal. Daardoor zijn reizigers vanuit de Randstad langer onderweg naar Zeeland (en visa versa).
    Intercity Schiphol - Heerlen krijgt ook een treindeel voor Venlo. Vanwege het combineren en splitsen in Eindhoven staat de trein langer stil in Eindhoven en rijden de treinen tussen Eindhoven en Roermond minder goed verspreid (in een '10 - '20 minuten verhouding).
    De intercity Zwolle - Roosendaal wordt sneller doordat de trein niet meer stopt op tussengelegen stations tussen Arnhem en Nijmegen. Er ontstaan in Breda aansluitingen op de Intercity Direct en in Roosendaal op de intercity naar Zeeland.
    In de spits gaan er extra Sprinters rijden tussen Oss en Den Bosch.
    De Sprinters krijgen een nieuwe lijnvoering: Den Haag - Dordrecht (4x per uur), Dordrecht - Roosendaal (2x per uur), Dordrecht - Breda - Den Bosch (2x per uur) en Den Bosch - Utrecht (2x per uur)
    De Sprinter Tilburg Universiteit - Eindhoven wordt weer gekoppeld aan de Sprinter Eindhoven - Weert, waardoor overstappen niet meer nodig is.

Ingrijpende gevolgen van routewijziging
Doordat de intercity Den Haag - Eindhoven nu via de hogesnelheidslijn gaat rijden wijzigt er veel. Met name Dordrecht gaat er fors op achteruit. Het aantal treinen tussen Breda en Dordrecht wordt gehalveerd en alleen de langzame treinen blijven over. Er wordt nog wel gekeken of er een snelle pendeltrein kan rijden tussen Dordrecht en Breda, maar daarvoor wil NS geld zien van de regionale overheid. Die voelen daar niets voor. Ook tussen Rotterdam en Dordrecht gaan er door de wijzingingen minder treinen rijden: van de huidige 7 intercity's blijven er straks vier over.

Meer verbindingen via de hogesnelheidslijn
Doordat er meer treinen via de hogesnelheidslijn gaan rijden, in combinatie met een aantal andere wijzingen, ontstaan er op een aantal trajecten meer verbindingen. Zo kunnen reizigers uit Tilburg straks ieder kwartier naar Rotterdam: 2x per uur rechtstreeks en 2x per uur met overstap in Breda. Ook vanuit Breda belooft NS ieder kwartier een verbinding met Schiphol. Bij twee van die verbindingen moet er in Rotterdam worden overgestapt.

Langer onderweg naar Maastricht
De intercity Den Haag - Eindhoven zal weliswaar een goede aansluiting geven op de de intercity richting Venlo en Heerlen, maar niet meer op de intercity naar Maastricht. In Eindhoven zullen treinreizigers bijna 20 minuten moeten wachten op de trein naar de Limburgse hoofdstad.

Andere vervoerder
Diverse treinen worden in Zuid-Nederland straks door Arriva uitgevoerd. Zo zal Arriva de Sprinters Roermond - Maastricht en Sittard - Heerlen van NS overnemen. Daarnaast neemt Arriva de treinen Nijmegen - Roermond en Maastricht - Kerkrade van Veolia over.

Goederentreinen
De plannen van NS zijn overigens nog niet helemaal definitief. Consumentenorganisaties kunnen nog advies geven, en spoorbeheerder ProRail moet kijken of de wensen van NS te combineren is met de wensen van de goederenvervoerders.

Tags: Dienstregeling 2017

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.