Standbeeld Willem van Oranje in Dordrecht komt steeds dichterbij

30 januari 2016
Standbeeld Willem van Oranje in Dordrecht komt steeds dichterbij

DORDRECHT - Een standbeeld in Dordrecht voor Willem van Oranje, die de man was van de vrije statenvergadering die op 19 juli 1572 begon, komt steeds dichterbij. Ook de man, die namens de prins de vergadering in Dordrecht voorzat, Marnix, krijgt wellicht meer aandacht. De ontwikkeling is ook versterkt door de opening van het museum Hof van Nederland door de Koning op 27 april 2015. Woorden die de Prins van Oranje eind 1564 uitsprak voor de Raad van State - vrijheid van geloof en vrijheid van geweten - werden toen herbevestigd. Ook zijn verre bloedverwant Koning Willem-Alexander tekende voor de vrijheid van geloof en vrijheid van geweten en kwam er nog op terug in zijn kersttoespraak.

Journalist Thijs Blom heeft voor het standbeeld een belangrijke zegsman gevonden, zo bleek vandaag zowel op Drechtstad FM als bij RTV Rijnmond:

In Dordrecht komt een standbeeld van Willem van Oranje. Dat zegt directeur Peter Schoon van de Dordtse musea en het regionaal archief. Zijn organisatie werkt al sinds medio 2012 aan de komst van een standbeeld van de Vader des Vaderlands.
De stad wil het beeld van Willem van Oranje het liefst in combinatie met eentje van Marnix van Sint Aldegonde. De onderhandelingen hierover met de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting zijn volgens Schoon in een afrondend stadium.

Willem van Oranje riep in 1572 de eerste Vrije Statenvergadering bijeen in Dordrecht. Hij was daar zelf niet bij, maar stuurde wel z'n afgezant, Filips van Marnix van Sint Aldegonde. Tijdens de bijeenkomst werd de basis gelegd van onze huidige staat.

In het vorig jaar door koning Willem-Alexander geopende Hof van Nederland wordt deze belangrijke gebeurtenis in een korte film nagespeeld. Het was de start van het verzet tegen de Spaanse bezetting. Ook werd hier de Vrijheid van Godsdienst uitgeroepen.

Schoon wil niet zeggen waar het beeld van Willem van Oranje komt te staan: "Maar dat zal een prominente plek zijn." Drie jaar geleden opperde toenmalig archief-directeur Ineke Middag dat het Statenplein, vlak bij het Hof, een mooie locatie zou zijn.

Vermoed wordt dat Marnix van Sint-Aldegonde de schrijver was van het Wilhelmus, maar historici hebben daarvoor nooit bewijs gevonden. Sint-Aldegonde was later (1583-1585) burgemeester van Antwerpen. Die stad kreeg medio 2012 beelden van het illustere duo.

Museumdirecteur Schoon deed z'n uitspraken zaterdagochtend bij Drechtstad FM, tegenover Thijs Blom. De verslaggever van RTV Rijnmond was op de lokale Dordtse zender één van de gastpresentatoren van het jubileumprogramma Studio De Witt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.