Meer dan tweehonderd mensen maken reis door de Bombardon-tijd van toen en nu

30 januari 2016
Meer dan tweehonderd mensen maken reis door de Bombardon-tijd van toen en nu

DORDRECHT – In café MERZ aan de Korte Kalkhaven gingen meer dan tweehonderd mensen vrijdagavond terug in de tijd. Op de eerste verdieping beleefden zij een zogeheten café Bombardon reünie.  

De naam Bombardon ging overigens al dertig jaar geleden van de affiches.  De aankondigingen van een breed programma in de jaren tachtig van de vorige eeuw hingen gisteren als een vorm van geschiedschrijving in de feestzaal.

Het muziek instrument Bombardon dat de voorloper was van de sousafoon is in naam verbonden aan een café dat tussen 1977 en 1986 bekendheid had in Dordrecht.
Oud-politieman Rob Schuurman verbouwde rond 1977 met vrijwilligers een monumentaal pakhuis aan de Korte Kalkhaven (zijstraat Prinsenstraat) tot horecagelegenheid om met een historische sfeer en ook een huiskamergevoel. De grotere zaal kwam er in de Bombardon pas later.  Het was voor hem toen een droom om er iets bijzonders van te maken.  Samen met zijn toenmalige vrouw Helma Eeuwijk (overleden in 2012)  wilde hij de historische omgeving een eigentijdse uitstraling geven.


De Bombardon ging vanaf september 1979 enige tijd dicht en bij de heropening was tot 1986 Helma Eeuwijk het gezicht van de horecazaak. Dat gaf haar, ook door creatieve talenten, een ruim bekendheid.  In een diaprogramma kwam haar beeltenis ook regelmaat langs als herinnering aan toen.  Ook was de haast huismuzikant van de Bombardon te zien: Phocas Kingma.

Veel oudere jongeren kwamen vrijdagavond op de reünie herinneringen ophalen aan toen en oude banden nieuw leven inblazen. Twee Bombardonmensen van toen hadden hun kinderen meegenomen om iets te proeven van herinneringen, die de naam Bombaron nog losmaakte anno 2016. De Bombardon-mensen waren verrast dat bij vooraanmelding de reünie al uitverkocht was in de zaak, die nu MERZ heet. Het draaide dan ook één verdieping boven de gebruikelijk MERZ-avond om Bombardon ontmoetingen toen en nu. De gemiddelde leeftijd was alleen vooral dertig jaar ouder.....

Op de vloer van de bovenzaal van Merz, waar in de Bombardon lange tijd ook een verlaagd plafond in zat,  hadden veel mensen toen voetstappen liggen. Fotograaf Cees Schilthuizen legde voor AD De Dordtenaar op zijn eigen, bekende wijze Bombardongangers vast voor de maandagkrant van AD De Dordtenaar. De rubriek in de krant – Bubbels  -  probeert met rond de zes foto’s de speciale Bombardon sfeer van toen en nu door te geven.

Herinneringen aan Helma werden in mei 2012 nog verwoord op Dordrecht.net

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.