Regionale schaakclubs timmeren samen ook met activiteiten aan de weg voor de promotie

01 februari 2016
Regionale schaakclubs timmeren samen ook met activiteiten aan de weg voor de promotie

DRECHTSTEDEN - Clubs uit Sliedrecht, Zwijndrecht en Dordrecht dragen de regionale schaakcommissie. Ze willen daarmee ook aan schaakpromotie doen. Een belangrijke activiteit jubileert. Dat levert een aanknopingspunt op voor promotie.

Het twintigste Den Witten Haen schaaktoernooi in Dordrecht in tien jaar tijd, staat voor maandag 22 februari op de kalender. In het monumentale pand aan de Groenmarkt 19  -dat ook bekend staat als Schefferstaete - wordt geschaakt in de voormalige vergaderzaal van de Kamer van Koophandel. Deze ruimte draagt nu de naam “Gijs van Aardennezaal”. Van Aardenne is de laatste minister van Dordtse bodem.

Dat de historie meetelt in de schaaksport is niet vreemd. Stichting Philadelphia Zorg huurt al tien jaar Schefferstaete en wil met lunchroom Den Witte Haen mensen met een beperking toch de kans geven hun talenten te ontwikkelen. ,,Een mooi uitgangspunt, dat onze schaaksport ook goed kan gebruiken”, zegt de voorzitter van het jubilerende organisatiecomité Hans Berrevoets.


In 2006 werd voor de eerste keer overdag bij Den Witten Haen geschaakt. De schaaksport ziet dat vanaf het begin als een vorm van schaakpromotie. Daarom dragen ook vier regionale clubs (Dordrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en de Willige Dame) via een schaakcommissie de organisatie van het dagtoernooi en andere schaakzaken. De schaaksport vergrijst, maar blijft wel uniek. Het is een sport, die heel je leven mee gaat en ook kan worden gezien als vitaminen en training voor de geest van alle generaties, zo is de redenering van de schaaksport.


De overdagclub de Klockelaer in Dordt die ook op maandag 22 februari weer met een uitgebreide afvaardiging van de schaakpartij is, laat zien dat de denksport een prima middel tot onderling contact is, aldus woordvoerder Berrevoets. Hij hoopt dat aandacht voor de schaaksport mensen op het idee brengt, eens bij een vereniging binnen te lopen.  ,,Meer schakers maken de clubs toekomst bestendiger. Daarbij is er altijd bij clubs ruimte voor spelers van alle niveaus en staat elke vereniging voor een eigen sfeer en eigen historie”.  Dordrecht kent de langste zichtbare schaaktraditie.

Dordrecht

De eerste schaakactiviteiten in de meer moderne geschiedenis begonnen aan het Scheffersplein in 1847 in café Central. Dat werd toen koffiehuisschaak genoemd op de plek waar nu boekhandel Vos en van der Leer zit. Uiteindelijk werd in 1888 schaakclub Dordrecht opgericht, die nu dus in een geschiedenis staat van meer dan 125 jaar. De club zorgt ervoor dat De Crabbehoeve aan de Van Karnebeekstraat 2 op dinsdagavond geheel in het teken staat van de schaaksport.

Zwijndrecht

Op vrijdagavond zijn de Zwijndrechtse schakers te vinden in Service & Activiteitencentrum Nederburgh aan de Duivenvoorde 211A. Schaakvereniging

Sliedrecht

Sliedrecht speelt op donderdagavond in Activiteitencentrum “De Havik” aan de Thorbeckelaan 110.

De Willige Dame in Dordrecht

Schaaksociëteit De Willige dame zit op dinsdagavond in poffertjessalon Visser aan de Dordtse Groenmarkt 9. De clubs hebben bij hun promotie voor de sport ook een belangrijke bondgenoot: ereburger van Dordrecht en dichter C. Buddingh’ (1918-1985) schaakte ook zijn leven lang en dichtte erover.
De aanmeldingen voor het jubileumtoernooi Witten Haen op 22 februari (dat opm 10 uur begint) worden genoteerd door Kees van ’t Hoff per mail - c.d.vanthoff@kpnmail.nl - of telefoonnummer 078-6141418.

(meer schaakinfo ook bij Tom van Bokhoven op www.tomsschaakboeken.nl  Clubsgegevens ook via de website van de RSB onder verenigingen. Daarop ook informatie over de schaakclubs in Hendrik Ido Ambacht en Papendrecht. Deze clubs spelen op de dinsdagavond)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.