Ook Dordrecht schreef een halve eeuw geleden geschiedenis met dichters op een podium

03 februari 2016
Ook Dordrecht schreef een halve eeuw geleden geschiedenis met dichters op een podium

DORDRECHT - Dichters op een podium. Dat was uniek in de jaren zestig. Dordrecht had op 5 februari 1966 een voorpremière. Volgens de literaire historie begon het in CARRE in Amsterdam er op maandag 28 februari mee met 25 dichters op het podium en wie erbij was, telde mee. Het was de markering van de nieuwe tijd.

De biograaf van C. Buddingh’  - Wim Huijser – vindt dat de geschiedschrijving een halve eeuw geleden een plek in het collectief geheugen verdient.
Wim daarover uitgebreid met ook al aandacht in zijn Buddingh'  biografie Dichter bij Dordt:

Voorproefje
Op 5 februari - toen de voorbereidingen in Amsterdam nog moesten beginnen – had zich in Dordrecht al een klein ‘voorproefje’ aangediend, eveneens met Vinkenoog in de hoofdrol. De Dordtse Jazzsociëteit organiseerde haar maandelijkse ‘life music-avond’, die dit keer een wat ander karakter zou krijgen. Simon Vinkenoog en de Rotterdamse free jazzgroup The Free waren uitgenodigd voor een jazz-and-poetry session, waarbij Vinkenoog zijn poëzie las en de musici zich zoveel mogelijk emotioneel uitten. Ook de Dordtse dichter C. Buddingh’ was aanwezig. Hoewel niet vooraf aangekondigd, nodigde Vinkenoog hem uit ook een aantal verzen te lezen. De improvisatie in de jazz zette zich die avond voort in de poëzie. Buddingh’ schreef ter plekke een nieuw gedicht: ‘Recorded improvisation, take four’, culminerend in: ‘Simon wil je een stuk/ Simon/ wil je een stuk/ Simon, wil je een stuk kaas/ uit/ het/ vuistje?’. Hoewel de Rotterdamse dichter Jules Deelder officieel zijn debuut drie weken later in Amsterdam zou maken, las hij die avond in Dordrecht volgens het plaatselijke dagblad al enkele ‘veelbelovende verzen’.

Mijlpaal
Voor iedereen die erbij kon zijn werd ‘Poëzie in Carré’ op 28 februari 1966 een memorabel moment. Later zou worden beweerd dat wie er niet bij was - als dichter of als toeschouwer - een wezenlijke gebeurtenis van de jaren zestig had gemist. In elk geval was de gebeurtenis een mijlpaal in de Nederlandse poëziegeschiedenis. De avond had voor een gevoel van continuïteit én vernieuwing gezorgd zoals dat nog nooit eerder in Nederland was vertoond. Bijna tweeduizend poëzieliefhebbers kwamen die maandag op het dichtersfeest af. Men was nog in het geheel niet gewend aan dichters die een podium beklommen. Performing Poetry zou vanaf dat moment een nieuw begrip worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.