Architect Andries Lugten presenteert revolutionair plan om binnenstad meer met de Nieuwe Haven te verbinden

04 februari 2016 door Hennie van der Zouw
Architect Andries Lugten presenteert revolutionair plan om binnenstad meer met de Nieuwe Haven te verbinden

DORDRECHT - Ze zijn het roerend met elkaar eens. De leden van de Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) en de Dordrechtse Ondernemersvereniging (DOV): ,,Door intensieve samenwerking de binnenstad in de komende jaren nieuwe impulsen geven." Het was de rode draad die woensdagavond liep door een gezamenlijke bijeenkomst in restaurant Post in de Johan de Wittstraat.

Een avond, vlot geleid door Gerben Baaij, directeur van Dordrecht marketing. Mede daardoor kregen wethouder Piet Sleeking, DOV voorzitter Anneke Maagdenbergen en Kees van Netten, voorzitter van de VCOD, de kans om kort en duidelijk hun visie op de binnenstad voor het voetlicht te brengen. En Sleeking mocht de aftrap geven. Hij wees in eerste instantie op de prachtige promotie van de binnenstad en de economische expansie in het jaar 2015. Maar de wethouder durfde ook kritische opmerkingen te plaatsen. ,,Onze sociale positie is te laag en het aantal werklozen in stad en regio hoog. Maar onze mogelijkheden zijn legio. Zeker als we naar onze maritieme sector kijken en de kansen die dat biedt”.

Ook hield Sleeking zijn gehoor voor dat de ‘beleving van de stad’ omhoog moet in de komende jaren. Daar heeft het stadsbestuur inmiddels één miljoen euro voor uitgetrokken. En hij liet en passant weten dat de Visbrug nieuw elan krijgt. Ofwel op termijn een trefpunt met veel meer uitstraling. Maar Sleeking erkende ruiterlijk dat het winkelbestand een punt van grote zorg is voor het dagelijks bestuur van de stad. Reden genoeg voor hem om alvast de nodige fysieke ingrepen in de binnenstad aan te aankondigen.Hierna kwam architect Andries Lugten aan het woord. Die liet aan de hand beelden zien welke ingrepen er volgens hem nodig zijn om het stadshart te optimaliseren.

Idee 1: Een betere verbinding tussen het centrum en de Nieuwe Haven (zie kaartje). Aan de noordkant: De passage van het Drievriendenhof wordt doorgetroken naar de Voorstraat, door een doorgang te creëren bij H&M en V&D. Aan de zuidkant: Na de visbrug moet er een doorgang komen naar de haven via een opening naast de bibliotheek (zie foto hierboven).

Idee 2: Een markthal op de plein van de Groenmarkt. (zie impressie hieronder). Hieronder worden toeristen sneller getriggerd om vanaf het Scherffersplein via de Groenmarkt naar de Nieuwe Haven te lopen.

Aan het eind van de bijeenkomst vuurde Baaij vragen af op Sleeking, Maagdenberg en Van Netten. Een trio met lijstjes wensen, maar hun credo was duidelijk: ,,Gezamenlijk onze schouders er onder!” En ja, dan moet er in de komende vijf jaar nog heel wat gebeuren. Al met al een inspirerende bijeenkomst.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.