Universiteit Twente komt met hoog water app voor Dordtenaren die buitendijks wonen

02 januari 2016
Universiteit Twente komt met hoog water app voor Dordtenaren die buitendijks wonen

DORDRECHT – Mensen die buitendijks in Dordrecht wonen, kunnen volgende week een app raadplegen om te weten wat de gevolgen kunnen zijn van hoog water in hun omgeving.

Uit een onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat mensen ‘vrijwel niets hebben gedaan om zich voor te bereiden’, mocht het toch een keer misgaan. De app moet daar verandering in brengen.
De universiteit heeft meegedeeld dat een eerste versie is al te downloaden, volgende week verschijnt een update met daarin ook advies voor mensen die buitendijks wonen, bijvoorbeeld in Dordrecht zo wordt nadrukkelijk aangegeven.


Na het invullen van de postcode laat de app weten hoe groot de risico’s op die plek zijn, hoe hoog het water kan komen en of je het beste richting zolder kunt vluchten of met de auto naar hoger gelegen gebied.

Overigens heeft de gemeente Dordrecht op de eigen website al veel informatie staan over wat te doen als het water hoger komt dan gebruikelijk.

De informatie:


Hoogwater
Als de waterstanden rondom Dordrecht hoger worden dan gebruikelijk is dat vooral te merken in het historisch havengebied in de binnenstad van Dordrecht. Woont of werkt u in dit gebied? Hier vindt u informatie die voor u van belang kan zijn.
• Waar komt water op de kades?
• Hoe lang duurt het hoogwater?
• Wat doet de gemeente bij hoogwater?
• Wat moet ik doen als er voor hoogwater wordt gewaarschuwd?
• Hoe weet ik of mijn pand risico loopt op wateroverlast?
• Wat kan ik doen als het water mijn pand kan bereiken?
• Waar kan ik zandzakken krijgen?
• Hoe kan ik zandzakken gebruiken?
• Waar lever ik de zandzakken weer in?
• Waar kan ik parkeren tijdens hoogwater?
• Hoe kan ik mijn buurtgenoten helpen?
• Wat moet ik doen als water in mijn pand/kelder komt?
• Hoe kan het dat er water van binnenuit mijn pand in komt?
• Wie is verantwoordelijk bij schade?
• Wat kan vooraf ik aan/in mijn pand doen om schade te beperken?
• Mijn pand staat binnen de dijken, maar wel op grond die lager is dan de verwachte waterstanden. Loop ik risico?
• In andere steden worden eerder voorzorgsmaatregelen getroffen dan in Dordrecht. Hoe kan dat?
• Ik woon buitendijks, maar niet in de binnenstad. Loop ik ook risico op wateroverlast?
• Is buitendijks minder veilig dan binnendijks wonen?
• Wat is de geschiedenis van hoogwater in Dordrecht?
Waar komt water op de kades?
Normaal gesproken merken alleen de laaggelegen buitendijkse gebieden van Dordrecht de gevolgen van hoogwater. De rest van Dordrecht wordt beschermd door dijken, of ligt net zo hoog of hoger dan de dijken. Daar ontstaat geen overlast. Laaggelegen buitendijkse gebieden zijn:
• De straten en kades in de binnenstad ten noorden van de voorstraat, zoals te zien op  deze kaart (1021 kB).
• Polder- en natuurgebied ten westen en oosten van het eiland. in deze delen van het eilenad wonen heel weinig mensen. Wel kunnen stukken agrarisch land en weides gevolgen merken.
Naar boven
________________________________________
Hoe lang duurt het hoogwater?
Door de getijdenwerking komt het hoogwater rondom Dordrecht met piekmomenten. Doorgaans duurt hoogwater slechts enkele uren. Per 24 uur zijn er altijd twee piekmomenten. Hoogwater kan één of meerdere dagen achter elkaar in een aantal piekmomenten voorkomen. Bij de waarschuwing voor hoogwater staat hoe lang het hoge water naar verwachting duurt en op welke momenten de pieken te verwachten zijn.
Naar boven
________________________________________
Wat doet de gemeente bij hoogwater?
De gemeente waarschuwt de mensen in de binnenstad die overlast van het water kunnen krijgen. Dat gebeurt onder andere met de hoogwatermailservice.
Vanaf een verwachte waterstand van 2.30 meter boven N.A.P. Verstrekt de gemeente ook zandzakken en zet ze de kades af die onder dreigen te lopen. Zo nodig stelt de gemeente parkeerverboden in. Als er aanleiding voor is rijdt er een geluidswagen door het gebied om mensen te wijzen op de situatie en om hen te verzoeken hun auto uit het gebied te verwijderen. Tijdens de periode van hoogwater zorgt de gemeente voor actuele informatie via deze website.

Minder zichtbaar, maar wel belangrijk: de gemeente zorgt ervoor dat het watersysteem op het eiland beschermd blijft, zodat het hoge rivierwater geen invloed heeft op de sloten en andere wateren.
Naar boven
________________________________________
Wat moet ik doen als er voor hoogwater wordt gewaarschuwd?
• Ga na of uw pand kans heeft op wateroverlast. Als uw pand risico loopt, tref dan voorzorgsmaatregelen die voor uw pand nodig en nuttig zijn.
• Parkeer uw auto niet in het gebied waar water op de kades kan komen.
• Kijk of uw buren of buurtbewoners kunt helpen met voorzorgsmaatregelen.
• Blijf op de hoogte van de situatie via deze website en bij uitzonderlijk hoge waterstanden ook via RTV Rijnmond : televisie; teletekstpagina’s 101 en 112; 96,1FM op de kabel, 93,4FM in de ether.
Naar boven
________________________________________
Hoe weet ik of mijn pand risico loopt op wateroverlast?
Als de  hoogte van de kade (1021 kB) waar uw pand staat lager is dan de verwachte waterstand, is het verstandig voorzorgsmaatregelen te treffen. Let op: bij lange kades kan de hoogte op- of aflopend zijn.
Wilt u preciezer weten of uw pand risico loopt? Kijk dan even in de hoogwaterbrief die u jaarlijks van de gemeente ontvangt (wanneer u in het historisch havengebied woont). Daarin wordt er specifiek voor uw pand een indicatie* gegeven van de hoogte.
Op de website van Rijkswaterstaat  vindt u altijd de actuele waterstanden en verwachtingen.

* De indicatie van de hoogte van uw pand betreft de straathoogte zo'n halve meter vóór uw pand. Er is er geen rekening gehouden met eventuele verhogingen aan of in het pand zelf, zoals een opstap of traptreden voor de deur.
Naar boven
________________________________________
Wat kan ik doen als het water mijn pand kan bereiken?
Welke voorzorgsmaatregelen voor uw pand nodig zijn kunt u zelf het best inschatten. Een aantal mogelijkheden om te overwegen:

• Zandzakken en/of vloedschotten plaatsen voor deuren en lage (kelder)ramen;
• Waardevolle spullen uit de kelder verplaatsen en indien nodig van de begane grond weghalen;
Verwacht u ondanks uw voorzorgsmaatregelen water in uw pand?
Kijk dan goed of er nutsaansluitingen laag bij de grond zitten. Heeft u daar bijvoorbeeld lage stopcontacten? Schakel dan met de stoppen de stroomtoevoer tijdens de hoogwaterpiek uit.
Naar boven
________________________________________
Waar kan ik zandzakken krijgen?
Vanaf een verwachte waterstand hoger dan 2.30 meter boven N.A.P. verstrekt de gemeente gratis zandzakken. Op de volgende locaties  kunt u zandzakken afhalen:

• Hoek Boomstraat/ Taankade;
• Hoek Roobrug/ Nieuwe Haven;
• Hoek Leuvebrug/ Voorstraat;
• Kerkeplaat 3* (opslagterrein gemeente).

Let op: een zandzak weegt ongeveer 10 kilo. U hebt er meerdere nodig om uw pand te beschermen. Stem vervoer hierop af, bijvoorbeeld door een auto of een kruiwagen te gebruiken.
Lees alles over zandzakken.

* Bij de Kerkeplaat worden alleen zandzakken verstrekt aan bewoners van de binnenstad en op vertoon van een recent poststuk.
Naar boven
________________________________________
Hoe kan ik zandzakken gebruiken?
Als u zandzakken goed wilt neerleggen, heeft u daarbij meer nodig dan alleen de zandzakken zelf. Met plastic afdekfolie (goedkoopste variant) en/of klei en een op maat gemaakt schot kunt u het water beter buiten kunt houden.
Bekijk de  foto-instructie voor het gebruik van zandzakken (1903 kB) of
kijk naar de instructiefilm .

Lees alles over zandzakken.
Naar boven
________________________________________
Waar lever ik de zandzakken weer in?
Het is niet de bedoeling dat u de zandzakken op de openbare weg laat liggen.
Als de periode van hoogwater voorbij is, kunt u de zandzakken weer inleveren op de plaatsen waar ze verstrekt werden. De gemeente laat u weten waneer ze daar opgehaald worden.  Als u dat wilt mag u ze ook houden, bijvoorbeeld voor een volgende periode van hoogwater, of voor eigen gebruik. Let op: bewaar de zakken op een donkere plek, langdurig direct zonlicht droogt de stof uit waardoor de zakken kunnen scheuren.

Lees alles over zandzakken.
Naar boven
________________________________________
Waar kan ik parkeren tijdens hoogwater?
Parkeer uw auto niet in de straten waar water op de kades kan komen. De gemeente zet deze gebieden af. U kunt met uw parkeervergunning tijdens het hoogwater parkeren in aangrenzende parkeerzones. Toezichthouders zijn daarvan op de hoogte en u krijgt hiervoor geen boete. Heeft u geen parkeervergunning? Parkeer uw auto dan ergens anders, dat kan gratis (24 uur) op de Noordendijk of de Weeskinderendijk.
Naar boven
________________________________________
Hoe kan ik mijn buurtgenoten helpen?
Bent u al goed voorbereid of loopt uw pand geen risico? Uw buurtbewoners kunnen uw hulp goed gebruiken. Help bijvoorbeeld met het verplaatsen en plaatsen van zandzakken. Kijk om uw heen of er misschien buurtgenoten met vakantie zijn. Wellicht kunt u een hoop schade bij uw buren voorkomen door goed op te letten en een handje te helpen.
Naar boven
________________________________________
Wat moet ik doen als water in mijn pand/kelder komt?
Wanneer er zo veel water in uw pand of kelder staat dat u dat er zelf niet uit kunt krijgen, kunt u dat melden bij de brandweer. Na de laatste hoogwaterpiek komt de brandweer uw situatie bekijken en indien nodig/mogelijk uw kelder leegpompen.

De brandweer wacht daarmee bewust tot na de laatste hoogwaterpiek. Pas als de waterstand blijvend is gedaald is het leegpompen effectief.
Naar boven
________________________________________
Hoe kan het dat er water van binnenuit mijn pand in komt?
Tijdens hoogwater in het historisch havengebied kan water soms via onverwachte wegen een pand binnenkomen. Zoals sommige mensen helaas hebben ondervonden, zijn laaggelegen ruimtes niet altijd goed te beschermen tegen water. Zelfs niet als zij zandzakken correct hebben neergelegd bij deuren en ramen. De oorzaak hiervan is in de meeste gevallen stijgend grondwater, of oude rioolverbindingen waarlangs water van binnenuit het huis in komt. Lees meer over de mogelijke oorzaken en oplossingen.
Naar boven
________________________________________
Wie is verantwoordelijk bij schade?
Schade veroorzaakt door hoogwater aan buitendijkse panden valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar/gebruiker van een pand. Als de gebruiker niet dezelfde persoon als eigenaar is, valt schade aan het pand onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Schade aan de inboedel onder verantwoordelijkheid van de gebruiker.

In buitendijkse gebieden vergoeden standaard verzekeringen doorgaans geen schade veroorzaakt door hoogwater.

Lees alles over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid.
Naar boven
________________________________________
Wat kan vooraf ik aan/in mijn pand doen om schade te beperken?
Er zijn mogelijkheden om uw pand en inboedel te beschermen tegen de invloeden van water. Bijvoorbeeld door het waterdicht te impregneren, waterdichte kozijnen te plaatsen en het verstandig in te richten. Ieder pand is anders, dus er zijn geen kantenklare oplossingen. Lees tips en ideeën om uw eigendom te beschermen.
Naar boven
________________________________________
Mijn pand staat binnen de dijken, maar wel op grond die lager is dan de verwachte waterstanden. Loop ik risico?
Het kan goed zijn dat uw pand lager staat dan de verwachte waterstanden. Het grootste deel van Dordrecht wordt beschermd door dijken. Achter de dijken kan de grond lager zijn dan de verwachte waterstanden. De dijken houden het hoge water weg uit die gebieden. Pas wanneer het water zo hoog komt dat de dijken dreigen te overstromen of door te breken kan de situatie ook op u effect hebben. De kans dat dat gebeurt is klein. OP de website van de rijksoverheid: www.overstroomik.nl kunt u op basis van uw postcode zien of u risico loopt in het geval van een grote overstroming. Lees meer over het verschil tussen binnen- en buitendijks wonen.
Naar boven
________________________________________
In andere steden worden eerder voorzorgsmaatregelen getroffen dan in Dordrecht. Hoe kan dat?
Andere gemeenten, bijvoorbeeld aan de andere kant van de rivier, hebben te maken met andere kadehoogten, waardoor daar eerder risico ontstaat op wateroverlast. Die gemeenten nemen dus bij lagere waterstanden voorzorgsmaatregelen. U kunt erop vertrouwen dat de gemeente Dordrecht tijdig actie onderneemt wanneer de waterhoogten ook voor onze gemeente voor overlast kunnen zorgen.
Naar boven
________________________________________
Ik woon buitendijks, maar niet in de binnenstad. Loop ik ook risico op wateroverlast?
Meerdere delen van Dordrecht worden niet beschermd door dijken. Als u in zo’n gebied woont, betekent dat niet automatisch dat u risico loopt wanneer de waterstanden stijgen. De meeste buitendijkse delen van Dordrecht zijn zo hoog, dat zelfs bij flinke stijgingen van het waterpijl geen overlast te verwachten is. Sommige gebieden, zoals Plan Tij en Stadswerven-noord, zijn speciaal ontwikkeld om veel interactie te hebben met water. Dat betekent dat hoge waterstanden daar wel merkbaar zijn, maar geen grote gevolgen hebben als de panden gebruikt worden zoals ze zijn ontworpen.  OP de website www.overstroomik.nl kunt u aan de hand van uw postcode bekijken hoe hoog uw pand ligt ten opzichte van NAP.
Lees meer over laag risico in andere buitendijkse gebieden.
Naar boven
________________________________________
Is buitendijks minder veilig dan binnendijks wonen?
Nee. Buitendijks wonen is niet minder veilig dan binnendijks wonen. Buitendijks kan het wel zijn dat u meer merkt van wisselingen in waterstanden. Als er hoogwater is, is dat altijd van korte duur. Rijkswaterstaat ziet hoogwater van te voren aankomen. Bewoners, pandeigenaren en gemeente kunnen dan tijdig maatregelen nemen. Ook als u buitendijks woont in een laaggelegen gebied, kunt u uw pand en/of inboedel heel goed beschermen tegen de invloeden van hoogwater. 
Lees meer over het verschil tussen binnen- en buitendijks wonen.
Naar boven
________________________________________
Wat is de geschiedenis van hoogwater in Dordrecht?
De relatie die Dordrecht heeft met water gaat ver terug. De Sint Elisabethsvloed van 1421 heeft grote gevolgen gehad: sindsdien is Dordrecht een eiland.
Dordrecht heeft jarenlange ervaring met water. Het heeft de stad veel goeds gebracht, maar het leverde ook gevaar op. Dordtenaren hebben letterlijk leren leven met water. Lees meer over de Dordtse geschiedenis met water.
Naar boven

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.