Demnig zelf bij vierde steenlegging in Dordt

09 februari 2016 door Hennie van der Zouw
Demnig zelf bij vierde steenlegging in Dordt

DORDRECHT - Maandag 22 februari worden er in Dordrecht opnieuw Stolpersteine geplaatst, herdenkingssteentjes voor vermoorde Dordtse joden. Deze keer zijn het er zestien. Ze worden aangebracht door Gunter Demnig zelf, de Duitse kunstenaar die de steentjes heeft bedacht. Enkele weken geleden, eind januari, mocht de Dordtse werkgroep Stolpersteine zelf twaalf steentjes leggen. Het ontbrak Demnig aan tijd om naar Dordrecht te komen.

Demnig maakt deze maand een toernee door heel Nederland, overal persoonlijk steentjes metselend. Eind februari begint hij eerst om 9 uur in de Juliana van Stolbergstraat 25 in Zwijndrecht, waar drie steentjes voor de familie Den Hartog komen. Na Dordrecht reist hij door naar Ridderkerk. De steenlegging in Dordrecht is de vierde in twee jaar tijd. In trottoirs verspreid door de hele stad liggen er straks 56. In totaal zijn er zeker tweehonderd joden gedeporteerd uit Dordrecht, de stad waar zij woonden of ondergedoken zaten.

In Dordrecht wordt de 22ste februari begonnen in de Wijnstraat, bij nummer 17. Hier komen zes steentjes die de familie Frenkel herdenken, in Dordt bekend als de bananenjoden. Vader Abraham en zijn zoon Wolf hadden hier een bananenstokerij.

Hierna volgen op drie adressen steentjes voor directe afstammelingen van de familie Braadbaart, de meest uitgemoorde familie in Dordrecht. Het gaat om Braadbaarts zelf, en leden van de aangetrouwde gezinnen Meijer en Den Hartog. Op de website van de werkgroep staat een uitgebreid overzicht van alle (tientallen) slachtoffers van deze Dordtse dynastie: www.stolpersteine-dordrecht.nl.

In de Bankastraat plaatst Demnig om elf uur drie steentjes bij nummeer 13. Burgemeester drs. A.A.M. Brok is hierbij aanwezig. Een halfuur later vertrekt het gezelschap, onder wie enkele spaarzame nabestaanden van de Braadbaarts, naar de Reeweg-Oost. Hier komen in totaal zeven steentjes op twee adressen: drie bij nummer 190, vier bij nummer 154. Bij elk van de steenleggingen zal iemand spreken.

Demnig rijdt vervolgens naar Ridderkerk-Oostendam, waar hij aan de Damstraat 25 vijf eerste steentjes zal leggen, ook voor de familie Den Hartog.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.