Dordrecht behoort tot de elf prominente refocities in West-Europa

12 februari 2016 door Hennie van der Zouw
Dordrecht behoort tot de elf prominente refocities in West-Europa

DORDRECHT - De stad Dordrecht behoort tot de eerste elf reformatiesteden op een bijzondere internationale website. Refocitie wordt Dordt daarbij genoemd. Dat past ook bij het gegeven dat Dordrecht wel de hoofdstad van het protestantisme wordt genoemd in Nederland. Dat komt in de eerste plaats door de Dordtse Synode van 1618-1619 en de beslisisng om te komen tot de Statenbijbel.

Vooruit lopend daarop zijn er al activiteiten in zeker Duitsland, Zwitserland en Nederland rondom vijfhonderd jaar reformatie. Deventer en Dordrecht zijn steden, die zijn opgenomen in een Duitse toernee die eindigt op hervormingsdag 31 oktober 2017. Dan wordt stil gestaan bij de 95 stellingen, die kerkhervormer Maarten Luther in Wittenberg op een kloosterdeur aanbracht.

De stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) werd in 2008 in de Julianakerk opgericht om zo breed mogelijk het religieus erfgoed op de kaart te zetten. De stichting werkte in 2009 mee aan het Calvijnjaar in Dordrecht: zo werd stilgestaan bij de vijfhonderdste geboortedag van kerkhervormer Calvijn.
Bij vijfhonderd refo speelt zeker ook de Lutherse gemeente in Dordrecht een belangrijke rol. Voorzitter Bart Stegeman en ds. Aage Smilde hebben al een serie van 25 informatiebijeenkomsten georganiseerd op weg naar 31 oktober 1517-2017 ook in Dordrecht.

Over de stad Dordrecht wordt de volgende informatie gegeven: Dordrecht is een prachtige stad, die bezoekers een kijkje biedt in de geschiedenis van Holland. Niet alleen met de historische binnenstad, maar ook met de Hollandse Biesbosch. Met daarnaast bijvoorbeeld de molens van Kinderdijk en het Nationaal Baggermuseum bieden de Drechtsteden veel voor de (inter-) nationale bezoekers. Kortom, Dordrecht is Holland in zakformaat.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.