Studio De Witt: Schadelijke effecten PFOA uitstoot lijken beperkt

15 februari 2016 door Hennie van der Zouw
Studio De Witt: Schadelijke effecten PFOA uitstoot lijken beperkt

DORDRECHT - De schadelijke effecten van de chemische stof PFOA, die in de periode 1985-2001 bij Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht illegaal werd uitgestoten, lijken beperkt. “De ongerustheid bij omwonenden is misschien wel wat overdreven”, zei toxicoloog professor Martin van den Berg van de Universiteit van Utrecht zaterdag bij Studio De Witt op Drechtstad FM. “Er zijn mogelijk effecten geweest bij zwangere vrouwen en zuigelingen, maar over volwassenen maak ik me weinig zorgen.”

PFOA, dat onder andere voorkomt in koekenpannen met een antiaanbaklaag, is sinds 2013 verdacht. Het zou kanker kunnen veroorzaken. Dupont gebruikte de stof bij de productie van Teflon. Sinds 2012 wordt het niet meer gebruikt. Chemours (het vroegere Dupont) mocht de stof lozen in het water, maar niet in de lucht.

Professor Van den Berg benadrukte dat bij de onrust die er is ontstaan, duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen werknemers en omwonenden. “Werknemers zijn aan concentraties blootgesteld die 1000 keer hoger zijn dan normaal. De uitstoot in de lucht wordt echter verdund door de wind.” Van den Berg erkent dat hoge concentraties PFOA effecten kunnen hebben op de hormoon- en cholesterolhuishouding.

“Omwonenden die langer dan 20 jaar zijn blootgesteld aan de stof zou je kunnen onderzoeken om vast te stellen of de concentraties in het bloed te hoog zijn. Als die waarden niet verontrustend zijn, is een bevolkingsonderzoek niet nodig.”

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi pleitte in de uitzending ook voor onderzoek onder risicogroepen. “Ik ga hier opnieuw aandacht voor vragen in de Tweede Kamer. PvdA-statenlid Willem Minderhout wil ook alle gegevens over de uitstoot van PFOA op tafel. “Ik wil hier geen politiek slaatje slaan en de onrust vergroten, maar mensen hebben recht op duidelijkheid.”

Luister hier het interview op Drechtstad FM terug:

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.