Erfgoedcentrum DiEP kiest bewust voor lancering Dordtse Historische kalender in het Hof

17 december 2009

DORDRECHT - Het is een keus op historische gronden om de eerste, echte Dordtse Historische kalender op zaterdagmiddag 16 januari 2010 in het Hof te lanceren. Het Hof, dat in 1972 na een restauratie door Koningin Juliana werd heropend is een heel bijzondere plek in de vaderlandse geschiedenis.

Het was de plek waar de begin vergadering was van de Nederlandse onafhankelijkheid. De vrije Statenvergadering schreef als bijeenkomst van Hollandse steden onder leiding van Dordrecht geschiedenis. Daarom wordt Dordrecht ook de stad van het begin genoemd. De Synode van Dordrecht in 1618-1619 legde ook de basis voor het begin van één Nederlandse taal door de komst van de Statenbijbel. In Dordrecht werd het besluit genomen om in bijbel uit de grondtekst in een taal, die Nederlands ging heetten om te zetten. De Dordtse Historische Kalender, die op internet komt, wordt mogelijk gemaakt door erfgoedcentrum DiEP in samenwerking met een aantal partners.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.