Voldoende mogelijkheden voor zonnepanelen op Monumenten

19 februari 2016 door Hennie van der Zouw
Voldoende mogelijkheden voor zonnepanelen op Monumenten

DORDRECHT - Eigenaren van monumenten en panden in beschermd stadsgezicht hebben voldoende mogelijkheden om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in reactie op een voorstel van PvdA, VVD, GroenLinks en D66 om de regeling voor zonnepanelen te versoepelen. Het college adviseert de raad het voorstel niet aan te nemen.

Aanleiding tot het raadsvoorstel is de discussie over een woonhuis aan de Singel, waar bewoners zonder vergunning zonnepanelen op het dak hebben geplaatst. De vier partijen die het initiatief indienden, vinden dat er in het kader van duurzaamheidsbeleid meer ruimte moet komen voor zonnepanelen. Het college wil de opwekking van zonne-energie stimuleren, maar tegelijk de waarde van monumenten en beschermd stadsgezicht beschermen. Dat is ook het beleid van het rijk.

Soepeler
In Dordrecht is de regeling al soepeler dan in veel andere monumentensteden. Die sluiten zonnepanelen op monumenten uit. In Dordrecht mogen ze wel worden geplaatst, maar alleen als ze niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Het college houdt er wel rekening mee dat er in de toekomst zonnepanelen op de markt komen die minder opvallend zijn. Dan kan het beleid alsnog worden aangepast.

Zonnepark
Eigenaren van monumenten en andere panden in beschermd stadsgezicht kunnen binnenkort ook op andere manier bijdragen aan de opwekking van zonne-energie, door deel te nemen aan het nieuw te ontwikkelen zonnepark op stortplaats Crayestein.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.