Kees Thies vraagt om ideeën om kauwgomoverlast aan te pakken in Dordrecht

01 maart 2016
Kees Thies vraagt om ideeën om kauwgomoverlast aan te pakken in Dordrecht

DORDRECHT -  Volgens columnist Kees Thies heeft Dordrecht creatieve ideeën nodig om de kauwgom overlast te bestrijden. Hij schrijft daarvoor in AD De Dordtenaar:

Leegstand en eenheidsworst op een vrijwel verlaten Bagijnhof. Zondag mag tegenwoordig dan een reguliere winkeldag zijn, maar daar is nu even weinig van te merken.

Een aarzelend zonnetje probeert nog wat troostend op te treden, maar dat is slechts schone schijn, want de laaghangende gouden bol, die tussen Hema en Lindershuis tevoorschijn komt, brengt nog nauwelijks warmte over. Wél legt dat onverbiddelijke, lage licht iets anders bloot, namelijk dat de binnenstad vies is. Overal ligt rotzooi en het allerergste van alles is dat de straten gestippeld zijn… er ligt een beddensprei van kauwgomresten over Polka Dot City. Wie denkt dat ik overdrijf daag ik uit om vandaag nog even, waar dan ook in de binnenstad, halt te houden. Maak, staande op uw plek, een volledige cirkel met uw ogen gericht op straat en stoep.

Wat u ziet lijkt op een reflectie van de nachtelijke sterrenhemel, maar dan uitgevoerd in uitgespuugde en ‘ingestampte’ stukjes kauwgom. Het centrum ligt werkelijk bezaaid met witte ‘straatsterren’ voor zover het oog reikt.


Ik herinner me dat die kauwgomresten vroeger regelmatig werden losgestoomd en opgezogen. Zijn die ‘Gum Busters’ inmiddels wegbezuinigd? Daar kan ik me bést iets bij voorstellen, want ik lees dat het kauwgomvrij maken van straten voor gemeentes een peperdure aangelegenheid is. Ik wil ook niet louter met een beschuldigende vinger naar de gemeente wijzen, want deze vorm van straatvervuiling doen we onszelf aan door overal waar we maar lopen onze uitgekauwde kauwgommetjes uit te spugen. Maar wat nu? Moet er een hardere aanpak komen, zoals in Singapore bijvoorbeeld, waar kauwgom uitspugen op straat je op een geldboete van ruim 1000 dollar of drie dagen brommen kan komen te staan? In Nederland is het ook verboden (140 euro boete) maar ik heb die ‘misdaad’ hier nog nooit bestraft zien worden, aangezien ‘heterdaadjes’ moeilijk zijn vast te stellen. Hoe kunnen we dit probleem tackelen?

Zwaarder straffen? Meer bewustwording? Schoonmaaktax op kauwgom heffen of de stad volplempen met kauwgom-uitspuug-bakken? Ik ben benieuwd naar úw creatieve ideeën…

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.