Werkbezoek Dordrecht Zuid Afrika moet startups stapje verder brengen

04 maart 2016 door Hennie van der Zouw
Werkbezoek Dordrecht Zuid Afrika moet startups stapje verder brengen

DORDRECHT - Van donderdag 3 tot en met donderdag 10 maart 2016 reist een groep ondernemers van de Dordrechtse Ondernemersvereniging DOV en vertegenwoordigers van andere Dordtse organisaties en verenigingen af naar partnerstad Dordrecht in Zuid-Afrika. Burgemeester Brok is erbij als vertegenwoordiger van onze stad.

Het bezoek is voor DOV een vervolg op het werkbezoek van januari 2015. DOV legde toen de eerste contacten met ondernemers in Zuid-Afrikaanse partnerstad Dordrecht, in de gemeente Emalahleni. Na dit werkbezoek heeft DOV Dordtse ondernemers opgeroepen om de ondernemers daar te helpen. En dat is gelukt. Een aantal Dordtse ondernemingen heeft cheques ter beschikking gesteld, die ter plekke besteed worden aan kansrijke bedrijfjes en projecten waarmee werk gecreëerd wordt.

Noodzaak
Het werkloosheidcijfer in Dordrecht ZA is erg hoog. Maar liefst 93% van de bevolking van Dordrecht ZA is werkloos en heeft dus geen inkomsten. Minstens 30% van de volwassenen in Dordrecht ZA is geïnfecteerd met het hiv-virus en overlijden jong. Elk initiatief dat mensen er zelf ondernemen om aan de armoede te ontsnappen is het waard en verdient steun. In het verleden zijn al moestuinprojecten ondersteund, net zoals huisvestingsprojecten en kleine startende ondernemers.

Vragen stellen
Wat de DOV concreet in Dordrecht ZA gaat doen, is contact maken en praten met (jonge) ondernemers met handelsgeest. Het gaat om het aanmoedigen van deze startups met kennis en advies. Kansrijke projecten krijgen financiële steun. Zo zijn enkele ondernemende jongeren bijvoorbeeld een internetcafé gestart. Dat loopt goed. De eigenaren hebben visie en willen van het café een multimediacentrum maken en een plek om computerles te geven. Het levert werkplekken op. Het doel van het werkbezoek is om ook op lange termijn relaties te leggen, door op afstand te coachen.

De Dordtse ondernemers zullen dit jaar weer contacten leggen met startende ondernemers.
"Ondernemersgeest is zeldzaam. Als het er is, mag het gekoesterd en gestimuleerd worden", zegt Anneke Maagdenberg, voorzitter van de DOV. "Wij hebben het zo goed in Nederland. Wij voelen ons als ondernemers in het algemeen en als Dordtse ondernemers in het bijzonder moreel verplicht om onze kennis belangeloos over te dragen aan de minderbedeelde ondernemers in Zuid-Afrika. Geen vis brengen, maar de mensen leren vissen, is het devies.

En wat is er dan mooier dan mensen rechtstreeks te kunnen spreken en direct vragen te kunnen stellen en coachen." De DOV-bestuursleden die meegaan zijn: mevrouw Maagdenberg, voorzitter van DOV en directeur AM Zorgmanagement; de heer Honing, bestuurslid horeca (McDonald's); de heer Duijzer, bestuurslid detailhandel (Intertoys) en de heer Kooijman, bestuurslid MVO en bedrijventerreinen (OCD Nederland B.V./ BARDAHL).

Korfbal, kerk en theater
Tijdens dit bezoek gaan naast ondernemers ook mee: de voorzitter van de korfbalvereniging CKV Oranje Wit, de heer Kleingeld, de directeur van The Movies, de heer ter Steeg en de heer Hoekstra, voorganger van de Open Hof Kerk. Ook de heer Timmers, coördinator van de vereniging Dordrecht-Dordrecht, gaat mee. De heer Kleingeld gaat mee om contacten te leggen met sportverenigingen aldaar en om te kijken waar steun of materiaal nodig is.

Het is niet de eerste keer dat de korfbalvereniging betrokken is. Die heeft korfbalshirts gestuurd. Ook FC Dordrecht heeft eerder voetbalshirts geschonken. De heer Ter Steeg van The Movies begeleidt enkele dagen een theatergezelschap. De heer Hoekstra gaat mee om een verbinding te leggen tussen de kerken hier en de Dordtse protestantse kerken daar.

Een band met Dordrecht
De gemeenteraad van Dordrecht heeft in het coalitieprogramma 2014-2018 aangegeven dat de relatie met de vijf partnersteden belangrijk is. Samen met deze stedenbanden heeft de gemeente gekozen om in te zetten op duurzaamheid, cultuur en economie.

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat de stedenbanden gedragen worden door de Dordtse samenleving. Diverse (maatschappelijke) organisaties hebben al interesse getoond en hebben concrete acties ondernomen. Sommige Dordrechtse politieke partijen hebben een stedenband geadopteerd. Burgemeester Brok bezoekt de stedenbanden eens in de twee jaar.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.