DuPont werd vol trots naar Dordrecht gehaald, maar nu leven er veel vragen over de gezondheid

09 februari 2016
DuPont werd vol trots naar Dordrecht gehaald, maar nu leven er veel vragen over de gezondheid

DORDRECHT - Het is volgend jaar vijftig jaart geleden dat DuPont in Dordrecht aan de Baanhoekweg TEFLON ging maken. De stad was toen vooral trots op één van de grootste werkgevers in de regio, die in mei 1962 nog door prins Bernhard werd geopend.

De toon is nu anders, want er zijn vooral veel vragen over wat aan de Baanhoekweg wordt gemaakt en welke rsico's dat heeft. 

Columnist Kees Thies schrijft vandaag in de krant dat er snel duidelijkheid moet komen.  Mensen praten over gezondheidsrisico's en vooral één vandaag zette op NPO 1 met reportages DuPont op de landelijke agenda. Werknemers of ex-werknemers kwamen juist met positieve geluiden naar buiten in de media bijvoorbeeld in een reportage van Ingrid de Groot over twee pagina's in de zaterdagkrant van AD De Dordtenaar.

(Columnist Kees Thies, terug op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar. Elke ochtend in de krant)

Natuurlijk roepen ze momenteel héél hard ‘niks aan de hand’ bij DuPont.

Ook bij het waterbedrijf Evides verzekert men u dat u rustig kunt blijven slapen…ehh, ik bedoel… drinken, want zij betrekken uw water helemáál niet uit die ernstig vervuilde spaarbekkens, maar uit die o zo schone en verre Biesbosch, waar het riet zo vredig ruist en waar de bevertandjes er zo glazuurglanzend bij staan.

Nee, uw kraanwater kwam en komt nooit en te nimmer in contact met die spaarbekkens… die dingen liggen er louter voor de mooie plaatjes en voor het jaarlijkse zwemfeestje van het Evides-personeel.Voelt u zich al wat minder bezorgd? Nee, natuurlijk niet, want de geschiedenis heeft wel aangetoond dat je bedrijven die de goegemeente zo gretig gerust stellen nou juist en vooral niet moet vertrouwen.

Zorgvuldig opgeleide woordvoerders (ik noem het beroepsontkenners) zijn nu bezig om aan alle kanten rookgordijnen op te trekken. Waarom? Om tijd te rekken natuurlijk… noem het schademanagement, noem het ‘claimprotectie,’ want bij DuPont weten ze al jaren donders goed dat uw Teflonpannetje, naast die rode stip in het midden, ook een levensgevaarlijk rouwrandje bevat.

Dat rouwrandje heet perfluoroctaanzuur (PFOA) en is tot een jaar of vier geleden bij dat bedrijf, tientallen jaren achtereen, in grote hoeveelheden gebruikt om dat o zo handige anti-aanbak-laagje op uw pannetje aan te brengen.

Aan dat product heeft DuPont héél veel dollars verdiend en dan wordt zo’n hinderlijk ‘bijproduct,’ namelijk de vervuiling van grond en water door uitstootdeeltjes (een gevolg van het maakproces), toch het liefst onder het vloerkleed geschoven.

Dus ziet zelfs een blinde vink met dubbele staar aan beide ogen al van heinde en ver aankomen dat er op het hoofdkwartier van DuPont driftig wordt gesleuteld aan een immense doofpot met een hele sterke anti-aanbaklaag. Van die kant kun je dat verwachten, maar dat er wellicht ook een Teflon-laagje ‘kleeft’ aan sommige ambtenaren van de gemeente Dordrecht en de provincie (Wie waren er op de hoogte, wie zwegen er en waarom?) is nauwelijks te bevatten.

Daarover moet nu héél snel duidelijkheid komen.

DuPont Dordrecht ziet Abraham (bericht uit 2009)

Dit jaar ziet DuPont Dordrecht Abraham. De oprichtingsakte van de Nederlandse vestiging van E. I. du Pont de Nemours & Company werd in februari 1959 getekend. Dordrecht was de eerste vestiging in Nederland. "Onze vijftigste verjaardag is een belangrijk mijlpaal en een moment om al onze voormalige en huidige medewerkers te bedanken voor hun bijdrage aan het bedrijf, net als onze partners in de Drechtsteden en daarbuiten", zei site manager Gordon Tait.

In aanwezigheid van Richard Wiley, director operations, EMEA van Du Pont de Nemours International SA ging de viering van de vijftigste verjaardag van DuPont Dordrecht van start. Een spandoek met de tekst ‘DuPont al 50 jaar veilig aan het werk in Dordt’ werd onthuld door twee medewerkers met beiden meer dan 43 dienstjaren en twee medewerkers die in januari 2009 in dienst kwamen. Alle 900 werknemers werden getrakteerd op een speciaal gebakje.

De productie bij DuPont Dordrecht begon in 1962 met Orlon®. Nu produceert de Dordtse vestiging van het bedrijf onder meer Delrin®, Isceon®, Surlyn®, Teflon® en Viton®.

DuPont levert producten en diensten op basis van toegepaste wetenschap. De onderneming, die in 1802 is opgericht, benut de wetenschap om duurzame oplossingen te bedenken die het leven van de mens beter, veiliger en gezonder maken. Het bedrijf is actief in meer dan 70 landen en biedt haar afzetmarkten een uitgebreid vooruitstrevend producten- en dienstenpakket, onder andere op het gebied van landbouw, voedingsmiddelen, bouw, communicatie, vervoer en transport.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.