Zorgaanbieders, zorgverzekeraar en gemeenten vinden elkaar in Leertuin Drechtsteden

07 maart 2016 door Hennie van der Zouw
Zorgaanbieders, zorgverzekeraar en gemeenten vinden elkaar in Leertuin Drechtsteden

DRECHTSTEDEN -  Zorgaanbieders, zorgverzekeraar en gemeenten vinden elkaar in 'Leertuin Drechtsteden' Samen kansrijke innovaties ontwikkelen én in de praktijk brengen om de zorg en dienstverlening in de regio Drechtsteden beter en doelmatiger te maken: dát is de uitdaging die de Alliantie Zorgvernieuwing Drechtsteden zich tot 2020 gesteld heeft.

In deze Alliantie hebben de zes gemeenten in de Drechtsteden, stichting Drechtzorg* en zorgverzekeraar VGZ hun kennis, kunde en krachten gebundeld voor de start van een gezamenlijke 'leertuin Zorgvernieuwing'. Op donderdag 3 maart hebben vertegenwoordigers van al deze partners het Manifest Leertuin Drechtsteden ondertekend.

Verschillende vormen
Het doel van deze unieke samenwerking op regionaal niveau is tweeledig. De alliantie zet zich in voor goede lokale zorg met betrokkenheid van alle instanties. En de organisatie daarvan richt zich op doelmatige en betaalbare zorg. Steeds meer mensen zijn aangewezen op verschillende vormen van zorg en vaak hebben ze te maken met verschillende instanties en regelingen. De partners in de Alliantie werken daarom samen aan verbeteringen in de grijze gebieden tussen de verschillende wettelijke regelingen (WMO, wet langdurige zorg en de zorgverzekeringswet). Daarom werkt de alliantie aan ‘ontschotting’ tussen professionals, organisaties, wettelijke regels en financiers. 

Vernieuwing
In de leertuin gaan de gezamenlijke partners innovaties en nieuwe interventies uitwerken en invoeren. Gezamenlijk gaan ze de zorg en ondersteuning op de korte- en de langere termijn in de regio vernieuwen. De leertuin bestrijkt de regio Drechtsteden (Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht). De leertuin gaat van start in 2016 en loopt door tot 2020. Verbeteringen die zich in de leertuin bewijzen, kunnen later ook elders in het land worden toegepast.

*Drechtzorg is een regionaal samenwerkingsverband van organisaties in de thuiszorg, ziekenhuis, huisartsen, revalidatiecentrum, verpleeg- en verzorgingshuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, GGD en apotheken

Fotobijschrift: Jan Luuk de Groot (VGZ), Karin Lambrechts (Dordrecht), Jolanda de Witte (Zwijndrecht) en Jan Menting (Drechtzorg) bespreken de Leertuin.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.