Exclusief filmprogramma Licht Verleiding in Dordrechts Museum en The Movies

11 maart 2016 door Hennie van der Zouw
Exclusief filmprogramma Licht Verleiding in Dordrechts Museum en The Movies

DORDRECHT -  Fijnschilder Schalcken verleidt in Dordrechts Museum en The Movies Dordrecht. Films met bijzonder (kaars)licht, films over schilderkunst en de 17e eeuw. En veel films met verleiding als centraal thema. Onder de titel Licht en verleiding start vanaf 11 maart in cinema The Movies Dordrecht een speciaal filmprogramma over leven, werk en verleidingstechniek van de laat 17de-eeuwse fijnschilder Godefridus Schalcken. In het Dordrechts Museum is in die periode (t/m 26 juni) de tentoonstelling Schalcken- Kunstenaar van het verleiden te zien.

Het programma omvat verschillende filmclusters die worden vertoond rondom een aantal weekends: De opening (11 en 13 maart, met herhaling op 1 en 3 april), een filmmarathon: De Schilder op het doek (10 april), The weekend of the ladies (6 en 8 mei) en het slotakkoord (3 en 5 juni). Alle films worden voorafgegaan door een korte inleiding over de tentoonstelling en de relatie met de film.

Opening filmprogramma: 11 en 13 maart
Vrij 11 mrt, 19:00 uur: The Draughtsman's Contract van Peter Greenaway, met inleiding van Sander Paarlberg over Schalcken, zijn werk en de tentoonstelling in relatie tot het filmprogramma. Mevrouw Herbert laat de jonge, arrogante kunstenaar Neville twaalf schetsen maken van haar landgoed. Zij betaalt hem met geld en seks. Al gauw raakt Neville verstrikt in een web van intriges.

Zo 13 mrt, 15:30 uur: Barry Lyndon van Stanley, een ode aan het kaarslicht van de legendarische filmregisseur Stanley Kubrick. In het 18e- eeuwse Engeland wint een Ierse, brutaal ambitieuze jongeman het hart van een rijke Engelse weduwe. Zo neemt hij de aristocratische positie van haar dode echtgenoot in.

Zo 13 mrt, 19:30 uur: Hollands Licht van Pieter-Rim de Kroon & Maarten de Kroon, een documentaire over de mythe en de werkelijkheid van het Hollandse licht.

Herhaling van dit programma:  1 en 3 april

Filmtickets: € 8,50, combitickets (film en tentoonstelling): € 17,00
www.themoviesdordrecht.nl, www.dordrechtsmuseum.nl/tickets en bij de balies.
Info op beide websites.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.