Primeur in ASz: niertumor weggevroren

11 maart 2016 door Hennie van der Zouw
Primeur in ASz: niertumor weggevroren

DORDRECHT - Een primeur voor het Albert Schweitzer ziekenhuis: op 10 maart werd voor het eerst in Dordrecht bij twee patiënten een zogeheten 'cryoablatie' uitgevoerd van de nier. Dat betekent dat een niertumor wordt bestreden met bevriezing, door middel van naalden die diep gekoeld zijn met behulp van argon en helium.

De tumor vriest daardoor kapot, de nier (en nierfunctie) blijft behouden en de patiënt houdt slechts minimale restschade over van de ingreep. Het alternatief zou in veel gevallen een totale verwijdering van de nier zijn.

De interventieradiologen Otto Elgersma en Willem Hellings voerden de procedure uit, met de hulp van hun collega Marco van Strijen uit het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Daar wordt de ingreep al langer toegepast. Anesthesioloog Ankie Koopman verzorgde de (algehele) narcose.

Zes à zeven naalden gingen via de huid naar binnen en werden gekoeld tot -110 graden Celsius op het koudste punt. De koeling vond tweemaal tien minuten plaats. Hierdoor bevroor de hele tumor en bleef de rest van de nier gespaard. Om de tumor en het ijs tijdens de ingreep te kunnen zien, en de juiste plek te bepalen voor de naalden, vond de procedure plaats in een CT-scanner. Dit vergde enige improvisatie, omdat de CT-scanner normaliter geen omgeving is waar de patiënt onder narcose wordt gebracht en omdat de werkruimte er wat beperkt is.

Met de medewerking van een enthousiast team van Radiologie en Anesthesiologie, samen met leverancier MML-Medical van de speciale vriestechniek, werd de cryoablatie beide keren met succes voltooid. Mocht het Albert Schweitzer ziekenhuis de ingreep in de toekomst vaker gaan uitvoeren, dan kan dit in de vernieuwde angiokamer – waar een CT wordt ingebouwd – plaatsvinden op het operatiecomplex.

De twee patiënten konden na de ingreep via de verkoeverkamer gewoon terug naar de verpleegafdeling. De interventieradiologen zijn erg tevreden met het resultaat en met de ervaring die zij opdeden met deze methode.

Foto 1: (Bovenaan de bladzijde) Interventieradiologen Willem Hellings (l) en Otto Elgersma hebben de naalden ingebracht ter hoogte van de aangetaste nier.

Foto 2: De koeling van de naalden is ingetreden, wat goed te zien is aan de ijslaag op het niet-geïsoleerde gedeelte.

Foto 3: De locatie van de naalden wordt bepaald met behulp van het CT-beeld.

Foto 4: Het behandelteam volgt het verloop van de koeling vanuit de CT-controlekamer.

Foto’s © Frederike Slieker

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.