Na zestien jaar oppositieleider wordt Piet Sleeking in Dordrecht wethouder nummer één

21 april 2010

DORDRECHT - Piet Sleeking gaat naar zestien jaar (!) volgende week dinsdag op een andere plek zitten in het Stadhuis. Hij zal in de middagvergadering van de gemeenteraad als leider van de grootste partij achter de college-tafel komen te zitten.  CDA, VVD en Beter voor Dordt vormen de nieuwe coalitie.

De opmars van Sleeking, de oranje-revolutie, past in een lange politieke loopbaan met een duidelijke eigen overtuiging van wat beter is voor Dordt. Zijn politieke groepering draagt ook die naam. 

Piet Sleeking begon in 1994 in de gemeenteraad twintig jaar nadat hij voor de eerste keer op een kandidatenlijst stond en na twintig jaar wethouderschap van Piet Janse (PvdA) 

Janse sprak op de laatste ledenvergadering van de PvdA over Piet Sleeking als winnaar van de verkiezingen en als man, die in 1974 al kanttekeningen zette bij de natuurlijke aanwezigheid van de PvdA als machtsfactor  nummer één in Dordrecht.  Janse zei dat toen anders, meer in de zin dat Piet Sleeking niet zo op de PvdA toen was gesteld.

Na 36 jaar (!) maakt die Piet Sleeking zelf een radicale ommezwaai mogelijk. De PvdA die toen in de stad (1974) ook wel werd gezien vergelijkbaar meteen KVP in het zuiden van het land, mag nu oppositie voeren.

De vraag is of Sleeking in 1974 al droomde van het historische moment dat hem op dinsdag 27 april 2010 ten deel valt en waarmee hij geschiedenis schrijft... of heeft hij de tijdgeest het beste van de politici van nu aangevoeld met een ongekende verkiezingszege als gevolg. 

Columnist Godfried J. Holber zette de loopbaan van Piet Sleeking al eens op een rijtje. Daarom gelet op de komst van 27 april 2010 nog eens de feiten door de ogen van waarnemer Godfried J. Holber.

Beter voor Dordt is met vijftien van de 39 zetels een historisch gezien ongekende overwinnaar geworden van de Dordtse gemeenteraadsverkiezingen. Columnist Godfried J. Holber tekende hem al in historisch perspectief:

Piet H. Sleeking,  geboren 4 maart 1951, was de politiek leider van de grootste oppositiepartij Beter voor Dordt (BVD. Hij is nu de voorman van de grootste partij in de nieuwe gemeenteraad en wordt nu wethouder nummer één en loco-burgemeester.

Hij draait reeds zestien jaar mee in het algemeen bestuur van de stad Dordrecht.  De vraag die waarnemers bezig houdt: vertaalt zijn opvallende campagne zich inderdaad in de positie van grootste partij in de stad? 

 Piet draait in elk geval reeds een tijd mee. Toen hij bijna zijn opleiding achter de rug had op de pedagogische academie (PA), deed hij zijn eerste politieke ervaring op in 1973 en 1974. Hij werd gemeenteraadskandidaat voor de Politieke Partij Radicalen (PPR) in Dordrecht. De partij had geen afdeling, maar een actiecentrum. Dat lijkt op de werkwijze van Beter voor Dordt nu. 

Sleeking was één van de mensen, die toen zorgde voor gratis vervoer voor ouderen op zondagen tijdens de oliecrisis, want zij mochten niet zelf auto rijden om benzine te sparen. Piet  is nog steeds voor gratis openbaar vervoer voor 65 plussers.

Toen zette Sleeking kritische kanttekeningen bij bouwen in het groen op het eiland van Dordrecht. Het enige PPR-raadslid John L. van Gulik verwoordde dat door bezwaren te uiten tegen de bouw van de wijk Stadspolders in het groen. BVD is nu tegen de bebouwing van de Zuidpolder.

In het PPR-partijprogramma stond, dat er moeilijk kan worden samengewerkt met de PvdA, die in die tijd werd geleid door machtspolitici. Die vanzelfsprekende machtspartij in Dordrecht kreeg in 1974 bijna een meerderheid: 19 van de 39 zetels. De PvdA probeerde in die de stad te regeren niet vanuit het Stadskantoor, maar vanuit de eigen fractiekamer. Was dat de kracht van de PvdA toen of de zwakte van VVD en CDA, die samen twee wethouders hadden tegenover toen drie PvdA-wethouders. Het zou een historisch onderzoek waard kunnen zijn!

BVD-voorman Sleeking zette onlangs kanttekeningen bij de vanzelfsprekendheid aanwezigheid van de PvdA in het college van b. en. w.  De PvdA-leider van nu (Jan Lagendijk) hanteert een geheel andere stijl dan de machtspoliticus van toen, Piet C. Janse (wethouder van 1974 tot 1994).  Zou Piet Sleeking dus zijn PPR-standpunt van toen of zijn BVD-standpunt van nu bedoelen?

De PRR zette in 1974 richting verkiezingstijd de actiegroep Stop Sloop in de markt. De radicalen verzetten zich tegen de sloop van het oude gymnasium aan de Spuiboulevard. Piet Sleeking stond toen voor stadsbehoud. Onder zijn regie lanceerde kandidaat-gemeenteraadslid Jens van der Vorm de Rijke onlangs een nieuwe variant van stop Sloop. In de verzetskerk de Wilhelminakerk werd het manifest Stadsverzet bekend gemaakt om duidelijk te maken, dat voor stadsbehoud strijd moet worden gevoerd. De liefde voor de stad bindt de mensen, zo staat in het pamflet. De nestor van de gemeenteraad Sleeking is dus zowel oude idealen trouw gebleven en zegt uit te gaan van voortschrijdend inzicht. Het is nu de vraag of die mix hem na zestien jaar in het hart van de macht brengt.  Vanaf 27 april 2010 mag hij het laten zien............................

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.