Beter voor Dordt (BVD) heeft 7 maart nog een historische mijlpaal te herdenken

06 maart 2016
Beter voor Dordt (BVD) heeft 7 maart nog een historische mijlpaal te herdenken

DORDRECHT -  De locale partij Beter voor Dordt (BVD) heeft 7 maart 2016 nog een historische datum te vieren. Drie dagen na de 65 ste verjaardag van politiek leider en wethouder Piet Sleeking zit de partij tien jaar in de gemeenteraad van Dordrecht. BVD is thans de grootste partij en levert drie wethouders.

De toegang tot het dagelijks bestuur van Dordrecht werd i2006 nog belet door met name de toen grootste partij van de stad, de PvdA. Hans Spigt was toen nog de politiek leider na het vertrek van Cok Sas.

Spigt koos als nieuwe onbekende wethouder voor Nezahat Albayrak, de zus van het Rotterdamse Tweede Kamer-lid Nebahat Albayrak. Ze werd na een jaar ontslagen. Daarna kwam Jan Lagendijk terug in het stadsbestuur. P

De historie toen: Op 7 maart 2006 deed Beter Voor Dordt voor het eerst mee met de gemeenteraadsverkiezingen en behaalde zij 6 van de 39 zetels. Ondanks deze verkiezingswinst werd Beter Voor Dordt buiten het college van B&W gehouden. De samenwerking van PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie-SGP, die tussen 2002 en 2006 het Dordtse college van B&W vormden, werd voortgezet.
De ommekeer duurde vier jaar langer:

Na vier jaar in de oppositie te hebben gezeten en een stevige campagne te hebben gevoerd won Beter Voor Dordt de verkiezingen van 3 maart 2010 met bijna 36% van de stemmen. Hierdoor werd Beter Voor Dordt de grootste partij van Dordrecht en kwam in de gemeenteraad met 15 van de 39 zetels. De Partij van de Arbeid, jarenlang de grootste partij in Dordrecht, halveerde van 12 naar 6 zetels.

De PvdA heeft thans nog vier zetels. BVD staat op 13 zetels. In 2018 zijn de volgende verkiezingen.

Piet Sleeking is vanaf 1994 bij de Dordtse politiek betrokken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.