Nu open in het Dordrechts Museum tentoonstelling rondom Bouke Ylstra

22 maart 2016 door Hennie van der Zouw
Nu open in het Dordrechts Museum tentoonstelling rondom Bouke Ylstra

DORDRECHT -  Het Dordrechts Museum toont een selectie belangrijke schilderijen en tekeningen van Bouke Ylstra. De kunstenaar, die afwisselend in Frankrijk en Dordrecht woonde, is bekend als tekenaar en schilder van lichtvoetige onderwerpen met een speelse toets. Ylstra speelde - net als zijn vrienden Cees Buddingh' en Otto Dicke - een belangrijke rol in het culturele leven van Dordrecht.

Ylstra was een verhalenverteller. Direct na de oorlog verwerkte hij in expressieve voorstellingen de herinneringen aan het geweld van de bezetting en een gevoel van bedreiging. Later werden zijn werken steeds lichter en speelser. Als levenskunstenaar vond hij zijn inspiratie in het voor hem intrigerende dagelijks leven.

Kunst openbare ruimte
Gedurende zijn hele loopbaan werkte Ylstra in opdracht. Vele van zijn wandschilderingen, mozaïeken en keramische plastieken maakten deel uit van wederopbouwprojecten en stadsvernieuwing. Zijn laatste monumentale werk was een grote glaswand aan de gevel van de Hema in de historische binnenstad.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een boek over het leven en werk van de kunstenaar. Het boek bevat een biografie, dagboekcitaten, en geeft een compleet beeld van zijn rijke kunstenaarsoeuvre.

Foto boven: Impressie Bouke Ylstra – Het Werk, fotografie Ilse van Driel

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.