Historische vergadering in Dordrecht ‘Mooiste dag in de Nederlandse geschiedenis’

23 maart 2016 door Hennie van der Zouw
Historische vergadering in Dordrecht ‘Mooiste dag in de Nederlandse geschiedenis’

DORDRECHT -  Wat waren de mooiste dagen in de Nederlandse geschiedenis? Deze vraag werd door het tijdschrift Quest voorgelegd aan tien prominente historici. Zij mochten ieder een dag voordragen die volgens hen in aanmerking komt voor de titel ‘Mooiste dag in de Nederlandse geschiedenis’. De 10 hoogleraren waren duidelijk in hun keuze. Met stip op 1 noemden zij de Eerste Vrije Statenvergadering. Deze mooiste dag uit de Nederlandse geschiedenis vond plaats in 1572 in Dordrecht. In het Hof van Nederland.

Afgelopen maandag publiceerde het tijdschrift Quest een artikel over de mooiste dag in de Nederlandse geschiedenis. Het tijdschrift benaderde tien prominente historici en vroeg hen van alle ontelbare dagen uit de Nederlandse geschiedenis, welke de meeste impact heeft gehad op ons land. Wat was Neerlands mooiste dag ooit? De hoogleraren mochten ieder een dag voordragen die volgens hen in aanmerking kwam voor de titel. Vervolgens lieten ze de experts stemmen.

De allermooiste dag werd aangedragen door Wim Klinkert, hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie en hoogleraar militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij noemde de Eerste Vrije Statenvergadering als mooiste dag en zijn collega's waren het roerend met hem eens.

De Eerste Vrije Statenvergadering was een mijlpaal in het ontstaan van een onafhankelijke Nederlandse staat. Het was, zo zegt historicus Wim Klinkert in het tijdschrift Quest, de basis voor onder meer de tolerantie, godsdienstvrijheid en het burgerlijk bestuur ‘die de Republiek een bijzonder karakter zou geven ten opzichte van de omringende staten.’

Dat de Eerste Vrije Statenvergadering van groot historisch belang is, werd vorig jaar op koningsdag onderstreept door de aanwezigheid van Koning Willem Alexander en Koningin Maximá. Zij openden in Dordrecht het nieuwe museum Het Hof van Nederland. In dit gebouw vond in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. Ter gelegenheid van de opening ondertekende het koningspaar samen met twaalf burgers, die de steden vertegenwoordigen die ook in 1572 aanwezig waren, een moderne vertaling van de notulen van de Statenvergadering. Kortgezegd staat hierin dat vrijheid en tolerantie de basiswaarden zijn die bij Nederland horen. Deze moderne vertaling is maanden later door de Koning herhaald in zijn kerstspeech.

Hoewel het de mooiste dag uit de geschiedenis is van ons land weet toch nog niet iedere Nederlander wat de Eerste Vrije Statenvergadering precies inhield. In Dordrecht, in het Hof van Nederland, kan iedereen kennis nemen van deze bijzondere gebeurtenis. Daar is op de plek waar de vergadering ooit plaats vond o.a. een film te zien, geregisseerd door Theu Boermans, met bekende Nederlandse acteurs in de hoofdrol. Het tijdschrift Quest verloot de  komende week vrijkaartjes voor Het Hof van Nederland via haar sociale media. Meer informatie is te vinden op www.hethofvannederland.nl.

Foto: Scene uit de film over de Eerste Vrije Statenvergadering, geregisseerd door Theu Boermans. Foto Pief Weyman

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.