Hernieuwde kans openingsprogramma 'fijnschilder Schalcken verleidt'

24 maart 2016 door Hennie van der Zouw
Hernieuwde kans openingsprogramma 'fijnschilder Schalcken verleidt'

DORDRECHT - Wie begin maart de opening van het speciale filmprogramma rond Licht en Verleiding in Cinema The Movies Dordrecht heeft gemist, kan op vrijdag 1 en zondag 3 april de drie films opnieuw beleven. Ze staan in het teken van de herontdekte fijnschilder Godefridus Schalcken wiens werken worden getoond in de fraaie tentoonstelling  Schalcken- Kunstenaar van het verleiden in het Dordrechts Museum. Een korte inleiding vooraf geeft een toelichting op de tentoonstelling en de relatie tot de films

Films met bijzonder (kaars)licht, films over schilderkunst en de 17e eeuw. En veel films met verleiding als centraal thema. Onder de titel Licht en verleiding organiseren Cinema The Movies Dordrecht en het Dordrechts Museum tot en met juni een speciaal filmprogramma over leven, werk en verleidingstechniek van de laat 17de-eeuwse herontdekte fijnschilder Godefridus Schalcken. Het programma omvat verschillende filmclusters die worden vertoond rondom een aantal weekends.

Programma 1 en 3 april
Vrij 1 april, 19:00 uur: The Draughtsman's Contract van Peter Greenaway, met inleiding van Sander Paarlberg over Schalcken, zijn werk en de tentoonstelling in relatie tot het filmprogramma. Mevrouw Herbert laat de jonge, arrogante kunstenaar Neville twaalf schetsen maken van haar landgoed. Zij betaalt hem met geld en seks. Al gauw raakt Neville verstrikt in een web van intriges.

Zo 3 april, 15:30 uur: Barry Lyndon van Stanley, een ode aan het kaarslicht van de legendarische filmregisseur Stanley Kubrick. In het 18e- eeuwse Engeland wint een Ierse, brutaal ambitieuze jongeman het hart van een rijke Engelse weduwe. Zo neemt hij de aristocratische positie van haar dode echtgenoot in.

Zo 3 april, 19:30 uur: Hollands Licht van Pieter-Rim de Kroon & Maarten de Kroon.

Verwacht
Zondag 10 april: filmmarathon De Schilder op het doek.
Vrijdag 6 en zondag 8 mei: The weekend of the ladies.
Vrijdag 3 en zondag 5 juni: Het slotakkoord

Filmtickets: € 8,50, combitickets (film en tentoonstelling): € 17,00  www.themoviesdordrecht.nl, www.dordrechtsmuseum.nl/tickets en bij de balie The Movies Dordrecht. Info op beide websites.

Credits: Film Barry Lyndon.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.