Economie Zuid Holland naar hogere versnelling

31 maart 2016 door Hennie van der Zouw
Economie Zuid Holland naar hogere versnelling

DORDRECHT - Sinds 1 januari 2014 is InnovationQuarter, waarin onder anderen ook de Gemeente Dordrecht participeert, als regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland actief. In de Nederlandse context is dit een uniek initiatief door de samenwerking tussen de Rijksoverheid, de provincie, alle grote steden in Zuid-Holland, de universiteiten en de universitair medische centra. Vandaag, donderdag 31 maart, publiceert InnovationQuarter haar jaarcijfers. De activiteiten van InnovationQuarter waren in 2015 goed voor € 200 mln. extra investeringen en meer dan 500 nieuwe arbeidsplaatsen.

Zuid-Holland in hogere versnelling
InnovationQuarter richt zich op het versterken van de positie van Zuid-Holland als economische topregio in Europa. Door nauwere samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven, meer kruisbestuiving tussen de sterke regionale clusters, gerichte inzet om het innovatieve MKB te versterken, het gericht aantrekken van buitenlandse bedrijven en het investeren in vernieuwende ondernemers.

Op al deze terreinen heeft InnovationQuarter in 2015 haar ambitieuze doelstellingen ruimschoots overtroffen:

- Door InnovationQuarter Business Development zijn 15 samenwerkingsverbanden tussen innovatieve ondernemers gerealiseerd, 46 samenwerkingsverbanden aangejaagd en 62 verkend.
- InnovationQuarter Foreign Investments heeft 28 buitenlandse bedrijven geassisteerd bij vestiging, dan wel verhuizing of uitbreiding, in de regio. Deze bedrijven verwachten binnen drie jaar 419 additionele arbeidsplaatsen te realiseren in de regio en € 140 mln. additioneel te hebben geïnvesteerd.
- InnovationQuarter Capital heeft in 9 bedrijven geïnvesteerd. Het additioneel aangetrokken kapitaal voor de regio komt met deze investeringen op € 54,8 mln.. De bedrijven in portfolio verwachten binnen drie jaar 129 additionele arbeidsplaatsen te realiseren. In 2015 is tevens de eerste exit van InnovationQuarter gerealiseerd op de investering in Authasas.

De activiteiten van InnovationQuarter hebben in 2015 geleid tot een additioneel geïnvesteerd privaat vermogen van ca. € 200 mln. en de creatie van meer dan 500 hoogwaardige nieuwe arbeidsplaatsen in de regio.

InnovationQuarter creëert meerwaarde
De opgave voor InnovationQuarter is echter groter dan het sec realiseren van projecten, nieuwe banen of investeringen. Door het uitgebreide netwerk en de brede regionale focus levert InnovationQuarter meerwaarde op voor de regio. Door een verbindende rol in het innovatieve ecosysteem te spelen. Door de regio als innovatieve hotspot op de (internationale) kaart te zetten. Door de schakel te zijn tussen het nationale topsectorenbeleid en het regionale bedrijfsleven. Door kennis en netwerken in te brengen in beleidstrajecten.

Innovatief ecosysteem
Met bedrijven, kennisinstellingen, cluster- en deltaorganisaties, incubators, financiers, topsectoren en overheden zorgen we er voor dat een bruisend ecosysteem ontstaat. Waarin hoogwaardige kennis ontwikkeld én toegepast wordt. Waar partijen elkaar snel en goed weten te vinden over bestuurlijke en sectorale grenzen heen. Waar oplossingen gevonden worden voor maatschappelijke uitdagingen. Waar serieus werk wordt gemaakt van de transitie naar de next economy, door het verzilveren van de kansen die de digitale en circulaire economie bieden.

“Door onze kerntaken, en daarmee onze kennis en netwerken integraal in te zetten creëren we meerwaarde als regionale ontwikkelingsmaatschappij”, aldus Rinke Zonneveld, directeur van InnovationQuarter, “We zijn zo méér dan een verbinder en aanjager, méér dan een acquisitieorganisatie en méér dan een investeerder”.

Bovenstaande foto: Aandeelhouders InnovationQuarter ontvangen eerste exemplaar TerugblIQ, het InnovationQuarter Jaarverslag 2015. (Fotografie © Daniel Verkijk.

Klik hier voor het  betreffende Jaarverslag van 2015

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.