Bloedtesten naar gevolgen PFOA zijn zinloos

04 april 2016 door Hennie van der Zouw
Bloedtesten naar gevolgen PFOA zijn zinloos

DORDRECHT - Onderzoek naar de gevolgen van de aanwezigheid van de chemische stof PFOA in het bloed van omwonenden van Chemours in Dordrecht, zegt niets over gezondheidseffecten en een eventuele behandeling.

De GGD en een expertisegroep van het RIVM raden daarom een bloedonderzoek onder inwoners van Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht af. Het bloedonderzoek zou onderdeel zijn van een groot regionaal gezondheidsonderzoek, waarvoor diverse politici gepleit hebben.

Het RIVM wil nog wel bloedproeven doen, maar het gaat hierbij om een steekproef om te controleren of de aannames in eerder onderzoek juist waren. Op basis van die aannames werd de conclusie getrokken dat er nauwelijks gezondheidsrisico's zijn (geweest) voor mensen, die op ongeveer 500 meter en verder van de fabriek woonden of werkten.

Het zuidelijk deel van Sliedrecht en het noordoostelijk puntje van de Dordtse wijk Merwedepolder vallen wél binnen de risicozone. Inwoners van die gebieden zijn uitgenodigd voor een informatieavond, komende dinsdag in het Dordtse Postillion Hotel. Ook voor hen levert bloedonderzoek waarschijnlijk geen zinvolle informatie op.

Geen perspectief
Volgens de Expertgroep van het RIVM is het met bloedonderzoek namelijk "niet mogelijk conclusies te trekken over blootstelling aan PFOA in het verleden. Ook is er geen verband te leggen tussen een bloeduitslag en individuele gezondheidseffecten en biedt de uitslag geen handelingsperspectief".

Nu onderzoek van het bloed wordt ontraden, willen burgemeester en wethouders van Dordrecht wachten met een besluit over een gezondheidsonderzoek. Dat heeft het college dit weekend laten weten aan de Dordtse gemeenteraad.

PFOA is een giftige stof die van 1967 tot 2012 werd uitgestoten door de teflonfabriek van DuPont, die werd overgenomen door Chemours. PFOA, ook wel C8 genoemd, werd gebruikt bij de productie van teflon, onder meer bekend van de anti-aanbaklaag in pannen.

Brono: RTV Rijnmond.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.