Schalckens verleidelijke licht duikt overal op

14 maart 2016
Schalckens verleidelijke licht duikt overal op

DORDRECHT - Sinds de opening van Schalcken – Kunstenaar van het verleiden is zijn werk niet alleen in het Dordrechts Museum te bewonderen maar ook in de Dordtse binnenstad. In opdracht van het museum tovert Hans Jansen Manenschijn de beroemde kaarslichtscènes van Schalcken ook buiten de museummuren tevoorschijn. Vooral 's avonds licht de stad daardoor sfeervol op. Veel Dordtenaren 'zetten een kaars voor het raam' met de Schalcken poster die is af te halen bij het museum.

Het museum brengt Schalcken de stad in. Dordrecht is de stad waar de fijnschilder meer dan drie eeuwen geleden woonde en werkte. Tal van plekken herinneren nog aan hem. Door recent onderzoek van de Vereniging Oud-Dordrecht is het woonhuis van Schalcken in de Wijnstraat teruggevonden. Sinds kort is daardoor precies bekend waar veel van de schilderijen op de tentoonstelling zijn gemaakt. Wie geen genoeg kan krijgen van de befaamde fijnschilder kan nu ook het spoor van Schalcken door de stad volgen. In het museum is gratis een folder met stadswandeling te verkrijgen en kan men ook aanvragen doen voor een stadswandeling met gids. Omdat veel plekken langs de route 's avonds op een bijzondere manier oplichten, behoort een romantische avondwandeling ook tot de mogelijkheden.

Hans Jansen Manenschijn, producent van culturele projecten die al eerder schilderijen uit de collectie in de stad liet opduiken: 'Men wilde de stad bij het museum betrekken en het licht van Schalcken de stad in brengen. Door reproducties van schilderijen achter ramen te plaatsen van gebouwen die vaak direct met Schalcken te maken hebben, ontstaat een betoverend en subtiel effect. Soms heel duidelijk zichtbaar, maar vaak ontdek je het kaarslicht van Schalcken pas 's avonds als de schilderijen van binnen uit verlicht worden.' Overdag zijn ze overigens ook te zien maar in de schemering sorteren ze toch het mooiste effect. Er zijn veel reacties gekomen op de lichtbeelden en het effect van de kaarsen van Schalcken, die echt lijken te branden.

In de geest van de Rob de Nijs hit uit 1976 'Zet een kaars voor je raam vannacht' kunnen Dordtenaren een poster van de tentoonstelling meenemen na hun museumbezoek en thuis achter het raam hangen. De hele stad komt op deze manier, samen met de vele banieren en andere posters, in de sfeer van Schalcken en zijn verleidelijke licht.

De Schalcken lichtroute
Het eerste pand met een kaars van Schalcken achter het raam is de voormalige Latijnse School, tegenwoordig The Movies. Hier kwam de 11-jarige Godefridus te wonen met zijn ouders toen ze vanuit Made naar Dordrecht verhuisden en hier maakte hij zijn eerste schilderijen.
Wie verder loopt naar de Voorstraat 178 komt bij het prachtige pand van stichting Intermezzo de tweede lichtprojectie tegen. Hier woonde de familie Hallincg. Johan Hallincg was een belangrijke opdrachtgever van Schalcken die zich meermaals door hem liet portretteren.
Wie aan het eind van de Voorstraat afbuigt richting de Groothoofdspoort ziet ter hoogte van Brasserie De Poort Van Dordt de volgende Schalcken afbeelding. Bekend is dat Schalcken enig tijd 'Op den boom', ofwel in de Boomstraat gewoond heeft maar het betreffende pand bestaat niet meer.
Het belangrijkste woonhuis van Schalcken was in de Wijnstraat. Recent is door de werkgroep Wijnstraat van de Vereniging Oud-Dordrecht ontdekt dat het om nummer 116/118 gaat. Op twee ramen is hier het fraaie zelfportret en het portret van zijn vrouw Françoisia van Diemen te zien, twee topstukken van de tentoonstelling.

Wie doorloopt naar het Scheffersplein, waar Schalcken zijn opleiding kreeg van Samuel van Hoogstraten, ontdekt daar ook een lichtprojectie met een 'schalkse' dame achter het raam.

De meest spectaculaire lichtbeelden van Schalcken zijn te vinden op weg van het station naar het museum in de Johan de Wittstraat. Hoewel de plek geen directe relatie met Schalcken heeft, krijgt men hier wel een prachtige indruk van de kwaliteiten van Schalckens verleidelijke werk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Linda de Jongh, communicatie & marketing Dordrechts Museum, 06-33825080

Foto Lichtroute Schalcken van Ilse van Driel.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.