Dermatologen in ASz bieden nu ook Mohs chirurgie aan

13 april 2016 door Hennie van der Zouw
Dermatologen in ASz bieden nu ook Mohs chirurgie aan

DORDRECHT - Patiënten met ‘moeilijke’ plekjes huidkanker in het gezicht, kunnen sinds kort ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis terecht voor zogeheten Mohs-chirurgie. Dat is een techniek (micrografische chirurgie) waarbij de tumor wordt verwijderd met minimale beschadiging van het gezonde, omliggende weefsel.

Veel mensen – wel één op de zes – krijgen te maken met huidkanker. Dit zit vaak in het gezicht en betreft dan meestal een basaalcarcinoom. “Als wij zo’n plekje op de traditionele manier wegsnijden, moeten we een marge van een paar millimeter te veel wegsnijden”, vertelt dermatoloog Suzan Reeder. “Je wil namelijk zeker weten dat je alle slechte cellen te pakken hebt. Bij Mohs gaan we veel preciezer, laagje voor laagje, te werk. Elk weggenomen laagje wordt meteen op speciale wijze bevroren en gekleurd. Onder de microscoop kan de dermatoloog zien of er nog kankercellen in de snijranden zitten. Zijn die er niet meer, dan weten we dat verder snijden niet nodig is.”

Als er nog wel iets zit, gaat de operatie heel gericht weer verder. Tijdens het beoordelen, verblijft de patiënt met een verband op de wond in een prettige rustruimte. Reeder: “In 95 procent van de gevallen maak ik de wond zelf dicht. In de overige gevallen – meestal is de tumor dan groot of complex – doet de plastisch chirurg dat de volgende dag.” Mohs-chirurgie gebeurt poliklinisch, onder plaatselijke verdoving.

Mohs is geschikt voor nieuwe tumoren, plekjes die eerder niet volledig zijn verwijderd en terugkerende huidkanker. Niet alle patiënten komen in aanmerking voor Mohs. “De behandelend dermatoloog beslist per situatie of het de aangewezen aanpak is”, legt Reeder uit. Voorheen werden patiënten voor Mohs vaak verwezen naar het Erasmus MC. Ook zijn er privéklinieken die Mohs toepassen. Reeder: “Wij zijn blij dat wij nu zelf dermatologie over de volle breedte aanbieden. Voor Mohs-apparatuur is een forse investering nodig, die het Albert Schweitzer ziekenhuis onlangs heeft gedaan.”

De ingreep wordt uitgevoerd op de locatie Amstelwijck. Zodra de polikliniek Dermatologie van Amstelwijck verhuist naar de nieuwbouw tussen Dordwijk en het politiebureau, komt daar een speciale Mohs-operatiekamer. Nog dit jaar krijgt Suzan Reeder versterking van een collega-dermatoloog die ook expert is op het gebied van Mohs. “Patiënten zijn erg tevreden dat wij nu alle dermatologische zorg aanbieden op de voor hen vertrouwde plek.”

Foto Frederike Slieker:
Dermatoloog Suzan Reeder: ‘Blij dat we nu dermatologie over de volle breedte aanbieden.’

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.