Meer samenwerking nodig tussen informeel en formeel onderwijs

14 april 2016 door Hennie van der Zouw
Meer samenwerking nodig tussen informeel en formeel onderwijs

DORDRECHT - Voorlezen en huiswerkbegeleiding voorkomen leerachterstanden en stimuleren talentontwikkeling bij kinderen en jongeren

Een betere aansluiting tussen het informele onderwijs en het formele ‘reguliere’ onderwijs helpt om leerachterstanden te voorkomen en talenten bij kinderen en jongeren te ontwikkelen. Scholen zouden leerlingen daarom vaker moeten doorverwijzen naar aanbieders van informeel onderwijs, voor bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding en voorlezen. In Dordrecht gaat dat bijvoorbeeld om de Buitenwacht, de Stichting Voorlezen en de Bibliotheek. Dit gebeurt nu nog veel te weinig. Vooral gemeenten kunnen stimuleren dat formeel en informeel onderwijs elkaar beter weten te vinden.

Deze aanbevelingen komen uit de verkenning ‘Informeel Onderwijs. Een Dordtse verkenning’. Op 13 april heeft onderzoeker Zeki Arslan van het CAOP deze verkenning aangeboden aan wethouder onderwijs Bert van de Burgt in het Onderwijsmuseum.

Dordrecht, Nationale Onderwijsstad 2015-2016, heeft als eerste gemeente in Nederland opdracht gegeven de aard, omvang en betekenis van informeel onderwijs voor de talentontwikkeling van kinderen te onderzoeken. De verkenning is uitgevoerd door het CAOP en het Onderzoekscentrum Drechtsteden (OCD).

Wat is informeel onderwijs?
Dit zijn alle georganiseerde activiteiten buiten het formele onderwijs, op initiatief van particulieren, maatschappelijke instellingen en organisaties, die erop gericht zijn de leerprestaties van kinderen en jongeren te verbeteren. Op deze manier dragen zij bij aan de ontplooiing van hun talenten, voornamelijk op het gebied van taal, rekenen, beroepskeuze en burgerschap.

Bondgenootschap
Wethouder Bert van de Burgt is blij met de verkenning: “We wisten al hoe groot het belang is van informeel onderwijs voor de ontwikkeling van kinderen, maar hadden geen goed beeld van alle partijen die zich hiermee bezighouden. Dat hebben we nu wel. Nu kunnen we met scholen en aanbieders van informeel onderwijs werken aan meer samenwerking door bijvoorbeeld een bondgenootschap op te richten. Juist in deze tijd, ook door de komst van vluchtelingen en de toenemende behoefte aan aanvullende en informele vormen van leren, is een stevig netwerk voor informeel onderwijs nodig.”

Ouderapp
Van de Burgt: “Ik vraag ook aandacht voor de rol van de ouders, hoe zij bewuster hun kinderen informeel kunnen laten leren. Een kind kent verschillende ‘gevoelige’ perioden in zijn ontwikkeling, het kind staat dan open om een nieuwe functie te ontwikkelen, zoals de fijne motoriek, verfijnen van de zintuigen en taal. Het is belangrijk dat ouders deze perioden herkennen zodat ze het kind bijvoorbeeld speelgoed kunnen geven dat de ontwikkeling stimuleert. Het zou mooi zijn als we een speciale app kunnen ontwikkelen die ouders hierbij helpt.”

Onderzoeker Zeki Arslan: "Informeel onderwijs kan een grote rol spelen bij het wegwerken van leerachterstanden in het onderwijs en het bevorderen van gelijke kansen als er meer samenwerking is met het gewone onderwijs en vice versa."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.