Jaarboek 2015 over Aart Schouman uitgereikt aan Charles Dumas

20 april 2016 door Hennie van der Zouw
Jaarboek 2015 over Aart Schouman uitgereikt aan Charles Dumas

DORDRECHT - Het Jaarboek 2015 van de Historische Vereniging Oud-Dordrecht van auteur Emile Havers gaat over Aart Schouman, tekenaar en kunstschilder en heeft als ondertitel: Zijn Dordtse jaren (1710-1753).

De veelzijdige kunstenaar Aart Schouman (1710-1792) had een zeer lange carrière en heeft buitengewoon veel geproduceerd. Zijn wieg stond in Dordrecht aan de Taankade. Hij woonde en werkte in zijn geboortestad tot 1753, in welk jaar hij verhuisde naar Den Haag. Dit jaarboek beperkt zich tot zijn jaren in Dordrecht: in die periode deed hij veel werk voor Dordtse opdrachtgevers en maakte hij tekeningen en aquarellen waarin de stad op zijn mooist is weergegeven.

Er is al eerder geschreven over deze prominente kunstenaar, maar dan vooral over zijn werk, veel minder over zijn leven. Vanaf het einde van de 19de eeuw hebben auteurs zich gebogen over zijn twee aantekenboekjes (1733-1740 en 1748-1753), die toen nog in particulier bezit waren. Na door Simon van Gijn te zijn verworven, zijn ze met diens erfenis in het bezit gekomen van de Vereniging Oud-Dordrecht, waarna ze later werden afgestaan aan Museum Van Gijn. De wat onooglijke schriftjes werden geroemd om de bijzondere inhoud. Uit deze boekjes is veel belangwekkende informatie te halen en ze geven een goed beeld van het leven van een kunstenaar in die tijd. De opdrachten die Schouman kreeg, de namen van opdrachtgevers en de bedragen die hij ontving, maar ook de uitgaven voor een jas, kousen en wijn werden nauwgezet genoteerd. Zijn inkomsten vulde hij aan met kunsthandel: hij heeft schilderijen in zijn bezitgehad, die we nu alleen in de beste musea aantreffen. De aantekenboekjes zijn in transcriptie aan het eind van dit jaarboek als bijlage toegevoegd.

Uit alles blijkt hoe veelzijdig Aart Schouman was. Behalve tekeningen, aquarellen en olieverfschilderijen, produceerde hij in zijn Dordtse jaren veel ‘kamers in’t rond’: compleet gedecoreerde vertrekken in voorname huizen. Zelfs voor het ‘kleine werk’ voelde hij zich niet te goed: hij beschilderde horretjes, haardstukken en waaiers. In zijn tijd was hij beroemd om zijn tekeningen naar de natuur, met name van (exotische) vogels. Maar voor de Dordtse geschiedenis is hij vooral interessant als maker van een grote hoeveelheid topografische afbeeldingen, waarvan vele in of rond de stad.

Voor het samenstellen van dit jaarboek werd aanvullend onderzoek gedaan in het Dordtse stadsarchief. Dat bracht interessante feiten aan het licht die niet eerder gepubliceerd werden. Zo is nu bekend in welke huizen Schouman gewoond heeft; eerst op de Groenmarkt, later op de Voorstraat. Ook de herkomst van zijn familie uit Rotterdam was niet eerder bekend. Zoals het een kunstenaarsbiografie betaamt is dit boek ruim geïllustreerd, waarbij een rijk aanbod uit vooral de Dordtse collecties kan worden gepresenteerd.

De auteur is historicus en voormalig medewerker van het Dordtse stadsarchief.

Gegevens over het boek:
ISBN/EAN: 978-90-805497-0-8
NUR: 693
Titel: Aart Schouman, tekenaar en kunstschilder
Subtitel: Zijn Dordtse jaren (1710-1753)
Auteur: Emile Havers
Uitgever: Vereniging Oud-Dordrecht
Illustraties: afbeeldingen in kleur en zwart/wit
Aantal pagina’s: 188, index op persoonsnamen
Verschijningsdatum: 19 april 2016
Winkelprijs: € 15,95

Dit jaarboek van Oud-Dordrecht is te bestellen via publicaties@oud-dordrecht.nl. Voor verdere informatie, zie: www.oud-dordrecht.nl/publicaties-vereniging-oud-dordrecht.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.