Wout Vos wint eerste prijs in Profielwerkstukwedstrijd

21 april 2016 door Eva Baars
Wout Vos wint eerste prijs in Profielwerkstukwedstrijd

DORDRECHT -  Vier teams met examenleerlingen streden woensdagavond 19 april om de eerste plaats in de profielwerkstukwedstrijd van Focus op Bèta. Wout de Vos van het Stedelijk Dalton Lyceum ging er uiteindelijk met de titel vandoor met zijn onderzoek naar Acoustics.

Vier verschillende middelbare scholen uit Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht nomineerden dit voorjaar ieder een bèta-profielwerkstuk voor de profielwerkstukwedstrijd van Focus op Bèta:

  • 'Acoustics (reverberation time and some other things)' – Wout de Vos, Stedelijk Dalton Lyceum
  • 'Gedrag waar een luchtje aan zit' – Christel Klootwijk, Willem de Zwijger College
  • 'Het ontwerpen van een modulair triathlonprothese' – Julia Bartels en Lisanne de Koning, De Lage Waard
  • 'Luchtweerstand' - Jasper Hagesteijn en Stijn van Torenburg, DevelsteinCollege

De leerlingen kregen ieder vijf minuten de tijd om hun onderzoek en resultaten te pitchen, om zich vervolgens uitgebreider aan de jury en het publiek te presenteren in een eigen stand. Waar Wout de Vos de nagalmtijd van verschillende concertzalen onderzocht, ontwikkelden Julia Bartels en Lisanne de Koning een speciale, sneller verwisselbare, triathlonprothese. Christel Klootwijk onderzocht onder andere bij welke geur leerlingen beter presteren en Jasper Hagesteijn en Stijn van Torenburg onderzochten welk effect de vorm, het materiaal en de massa van een model op de luchtweerstand hebben.

De vakkundige jury bestaande uit Arie de Bruin (emeritus hoogleraar TU-Delft), Coert Metz (onderzoeker bij Quantib) en Annemarie Lammers (bioloog en werkzaam bij Duurzaamheidscentrum Weizigt) was onder de indruk van de inzet van de leerlingen en de diepgang van het onderzoek dat verricht is. 'Het enthousiasme straalt van de leerlingen en hun onderzoeken af. Wij, de jury, hebben vanavond veel geleerd, maar de werkstukken zijn ook zeker voor 'niet-bèta's'  interessant.' Wout de Vos werd uiteindelijk benoemd tot de winnaar van de avond. 'Wout verzorgde een letterlijk knallende presentatie die ons allen het meeste is bijgebleven. Interessant en uitgebreid onderzoek van een leerling met veel potentie!', aldus de jury. De publieksprijs ging naar Julia Bartels en Lisanne de Koning.

De profielwerkstukwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd vanuit het project Focus op Bèta, waarin middelbare scholen uit Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht en Duurzaamheidscentrum Weizigt samenwerken om jongeren te interesseren voor het bèta-onderwijs.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.