Radio 5 Plein 5: Dordts duo maakt documentaire over bombardement op Park Merwestein

23 oktober 2013
Radio 5 Plein 5: Dordts duo maakt documentaire over bombardement op Park Merwestein

DORDRECHT - NCRV Plein 5 heeft woensdag 23 oktober aandacht besteed aan het bombardement op Dordrecht morgen 69 jaar geleden. Correspondent Hans Berrevoets kwam aan het woord dat. Op de plek waar de bommen vielen staat nu het kunstwerk de Levensboom van Hans petri in park Merwestein.  Morgen gaat een documentaire over het bombardement in premiere op RTV Dordrecht na het nieuws van 18 uur. Het is een coproduktie van Thijs Blom en Fokko van der Straaten. Op de internetsite van Plein 5 is Dordrecht te beluisteren in het deel twintig minuten na drie uur.

(persbericht RTV Dordrecht)

Komende donderdag is het precies 69 jaar geleden, dat Dordrecht gebombardeerd werd door de Royal Air Force. Doel was het Park Merwestein, waar zich op 24 oktober 1944 de generale staf van het 15-de Duitse leger bevond. Thijs Blom en Fokko van der Straaten hebben er een TV-documentaire over gemaakt.

De productie van het Dordtse duo is donderdagavond op RTV Dordrecht te zien, direct na het nieuws van 18.00 uur en zal tot vrijdagavond elk uur herhaald worden. Blom is in het dagelijks leven verslaggever bij RTV Rijnmond en Van der Straaten cameraman bij RTV Dordrecht. De omroepen gaan binnenkort samenwerken op een nieuwe locatie in het Dordtse Leerpark en dat was voor het tweetal aanleiding om, zoals Blom het typeert “samen weer eens wat te gaan doen”.
 
Dat deden ze enkele jaren geleden, toen de omroepen nog samenwoonden aan de Burgemeester De Raadtsingel, ook wel eens. “We vinden het leuk om naast ons dagelijks werk, vol actueel en vluchtig nieuws, af en toe iets te doen met een bijzondere gebeurtenis of markante figuur uit de Dordtse geschiedenis. Het succesvolste voorbeeld daarvan was de documentaire over de Buytink-brand (1982), die na 25 jaar verfilmd werd. 
 
Dit keer kozen ze voor het bombardement op Park Merwestein. “Na de oorlog heeft meer dan zestig jaar het idee bestaan, dat het een groot militair succes was. Er zouden meer dan 250 Duitsers gedood zijn. Maar historicus Kees Weltevrede schetste na onderzoek een heel ander beeld. Hij speelt dan ook de hoofdrol in onze docu”, vertelt Thijs Blom.
 
Groot probleem bij het maken van zo’n historisch verhaal is het vinden van originele beelden, zegt Fokko van der Straaten: “We hebben foto’s gekregen van het Regionaal Archief Dordrecht en het Museum 1940-1945 en we hebben een promotiefilmpje van de RAF gekregen, waarop te zien is hoe Hawker Typhoons worden bewapend en luchtaanvallen uitvoeren”.
 
Het waren 69 jaar geleden 50 toestellen van dat type, die het bombardement op Dordrecht uitvoerden. “De wingleader gooide fosforbommen op het park, waarmee het doelwit voor de 49 andere vliegers gemarkeerd werd. Alle toestellen waren voorzien van boordgeschut, acht raketten en twee bommen van 500 pound. De villa in het park werd vernietigd, maar de bunkers bleven intact”, zo weet Blom.
 
De documentairemakers zaten vooraf  met diverse vragen. Kwamen er 69 Dordtse burgers om het leven als ‘bijkomende schade’ van een militair succes? Kloppen de aantallen slachtoffers? Was het bombardement verraden en zaten de meeste Duitsers daarom tijdig veilig in de bunkers? En waarom gebruikte de RAF 500-pounders, terwijl de Engelsen wisten, dat de Duitse bunkers daartegen bestand waren?
 
“Dat prikkelde onze nieuwsgierigheid. We hebben het over een ingrijpende gebeurtenis, die bij veel bejaarde Dordtenaren diep in het geheugen gegrift staat. Maar liefst 2000 woningen raakten beschadigd”, zegt Van der Straaten. “Of we alle antwoorden gevonden hebben? Nou, of we de complete waarheid in beeld brengen, durf ik niet te zeggen. Dat soort conclusies moeten mensen zelf maar trekken als ze de docu gezien hebben”, besluit Blom.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.