Toekomst van Park Merwestein houdt gemoederen nog steeds bezig

22 april 2016 door Hennie van der Zouw
Toekomst van Park Merwestein houdt gemoederen nog steeds bezig

DORDRECHT -  De toekomst van Park Merwestein, met een geschiedenis vanaf 1885 in Dordrecht, houdt ook mensen vanuit de historie bezig. De Stichting Historisch Platform schreef het onder andere het volgende in een brief van 21 april aan de Gemeenteraad:

"Het Historisch Platform Dordrecht, is aangenaam verrast, door de berichten, dat het Gemeentelijk Vastgoedbedrijf overweegt, om het gemeentelijk monument 'Het werfje' in Park Merwestein, inclusief de daarbij horende grond, af te gaan stoten. De achtergrond van deze overweging is, dat de Dienst Stadsbeheer personeel, goederen en diensten, om efficiency redenen wenst te centraliseren in de locatie Kerkeplaat.

Het Historisch Platform vraagt de Gemeenteraad het voornemen tot afstoting van 'Het Werfje' niet goed te keuren, om een aantal redenen:
- De verkoop van dit gemeentelijk monument zou een aantasting van de grenzen van het park betekenen. De bevolking bracht ooit de middelen bij elkaar om van dit voormalig landgoed het eerste stadspark te maken.
- Het Historisch Platform is van mening dat het werfje een publieke bestemming dient te houden.
- De door het gemeentelijk Vastgoedbedrijf genoemde centralisatie - bezuiniging - lijdt volgens het platform, alleen maar tot vermindering van kwalitiet van het onderhoud.

Het Historisch Platform besluit haar brief met de opmerking dat ze ten allen tijde bereid zijn, mee te denken over een oplossing voor het probleem."

Ook de Stichting Park Merwestein liet zich eerder in een brief, gedateerd op 14 april, ook al aan hun donateurs uit over de perikelen rondom Park Merwestein. Zij schrijven onder andere:

"De Stichting Park Merwesteiin is onlangs opgeschrikt door een plan om een deel van Park Merwestein door te verkopen aan een derde partij. Stadsbeheer wil een centralisatie doorvoeren van personeel, goederen en diensten naar de locatie Kerkeplaat. Andere locaties zullen in dit plan worden afgestoten. De besparing die stadsbeheer beoogt met de afstoting van gebouw 'Het Werfje', bedraagt een kleine negen duizend euro per jaar.

Het gemeentelijk Vastgoedbedrijf lijkt zeer open te staan voor de optie om 'Het Werfje', en dus een deel van het park te verkopen, aan de school 'Muhring', en hierdoor zouden de parkgrenzen aangetast worden.

Stichting Park Merwestein laat in deze brief weten dat er van verkoop geen sprake mag zijn, en dat als er al voor een andere bestemming gekozen gaat worden, die wel in overeenstemming en ten bate van de publieke functie van het Park moet zijn. De stichting wil hierover graag in gesprek met de Gemeente.

Daarnaast maakt de stichting zich ook zorgen over de effecten van de bedrijfsvoering van Stadsbeheer op het Park, door het afstoten van het 'Werfje' als onderhoudslocatie. Als het onderhoud vanaf de locatie Kerkeplaat geregeld zal moeten worden, dan kost dat veel meer reistijd, tijd die niet kan worden ingezet voor onderhoud van het park. Wil de gemeente het onderhoud op het zelfde niveau houden als nu, dan zal dat kosten met zich mee brengen, iets wat in directe tegenspraak is met de aanleiding tot het afstoten......." Tot zover wat opmerkingen uit de brief van de stichting Park Merwestein aan haar donateurs.

Het laatste woord is hier nog niet over geschreven en gezegd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.