De Jan Janssen agenda over Dordrecht

23 april 2016
De Jan Janssen agenda over Dordrecht

DORDRECHT -   Wat wil je doen in de stad Dordrecht? Jan Janssen komt elke week, meestal zaterdagmorgen, met een eigen agenda. Hij geeft tips, kijkt vooruit en geniet ook zelf door bij plekken uit zijn agenda te verschijnen. Jan Janssen is ook bekend als secretaris van het Platform duurzaamheid. Zeker ook bekend dankzij het duurzaamheids café vaak in natuurcentrum Weizigt.

Jan Janssen deze week:

Wat ik ga doen in de stad:
- Afrikadag in Dordrecht vandaag, 23 april as, vanaf 13.30, in de Trinitatiskapel;
- 26-4, 16.00, Vereniging Dordrechts museum in het Dordrechts Museum, directeur Peter Schoon over 'Uit Liefde voor de stad';
- 27-4, 20.30, The Movies, Cinefiliaal;
- 30-4, 14.00, Opening nieuwe seizoen DordtYart met de opening van Glassfever, preview voor vrienden vanaf 12.00, zie http://dordtyart.nl en http://www.glassfever.nl. Volgende week staat Glassfever uitgebreid in het Financieel Dagblad!

Om vast in de agenda te zetten:
Sjane de Haan van kleurpunt organiseert 3 middagen  BUITENTEKENEN voor kinderen vanaf 7 jaar. Op 3 mei, 25 mei en 1 juni Voor info zie http://www.jouwkleurpunt.nl/index.php?page=actueel

Van 31 mei t/m 3 juni 2016 wordt de fiets vierdaagse ‘Rond Uit Dordrecht” gehouden. Op 31 mei gaat de route van deze vierdaagse o.a. door het Noordpark in Zwijndrecht. De Vrienden van het park zullen die dag uiteraard in het park aanwezig zijn.
Ook van de Vrienden van het Noorderpark: 21-5, 13.30-15.30, bezoek aan het atelier van Gerhard Lentink.
Op 25 juni a.s. komt er een vervolg op het bijzondere Unnoticed Art Festival. Zie ook https://www.voordekunst.nl/projecten/4368-unnoticed-art-festival-2-1

Het Poppentheater Damiet van Dalsum heeft de komende maande verschillende voorstellingen. Het begint al snel in deze maand. Zie http://poppentheaterdamiet.nl. Van 2 tm 4 september is er wederom een Internationaal Micro Festival. Damien pakt de draad van een mooi festival weer, bescheidener, op. Mooi!

Ook info op http://www.doordordrecht.nl en http://doindordt.nl. DOOR organiseert zelf veel mooie events. https://www.centrumdordrecht.nl/evenementen van Dordrecht Marketing geeft een compleet Dordts overzicht. Ook Dordrecht.net biedt veel info.

Vandaag 400 jaar geleden was de sterfdag van Shakespeare. Een prachtig bronzen beeld van hem staat in mijn kamer, gesigneerd met H.Plé, dit is Henri Honoré Plé, 1853-1922. Zondag ga ik naar een ballet gebaseerd op zijn Romeo en Julia. Pas op latere leeftijd heb ik de stukken van Shakespeare leren waarderen. En als je er oog voor ontwikkeld zie je veel van door hem verbeeldde menselijke zwakheden, noodlottigheden terug in latere literatuur, film en de gewone maatschappij. Mijn favoriet blijft de toespraak die Marcus Anthonius houdt bij het lijk van Julius Ceasar. Brutus, zoon en een van de moordenaars, heeft zojuist zijn fameuze woorden 'not that I loved Ceasar less but that I loved Rome more' uitgesproken. De menigte begrijpt het maar Marcus Anthonius neem het na Brutus voor Ceasar op, 'Friends, Romans and countrymen, lend me your ears.....'. https://www.youtube.com/watch?v=zfmAMYYAFzs. Een must voor sprekers en publiek.

Jeb Bush en andere spelers in de presidentsverkiezingen van de VS komen naar Nexus op 21 mei as, DeLaMar Theater, 14.00-17.00.
‘Nooit eerder was er hier in de Verenigde Staten zo’n grote leegte in het hart; het ware geloof lijkt vervlogen,’ schreef Walt Whitman in 1871 bezorgd. Hij refereerde aan de Amerikaanse democratische idealen, aan de democratie van Jefferson, Lincoln en Tocqueville en aan het Verlichtingsideaal dat langzaam uitdoofde. Maar Whitman had hoop: schrijvers en intellectuelen konden het land leren de ware democratische gedachte in ere herstellen. Wat is er geworden van dat vergezicht?

De voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap naderen hun ontknoping. De eens zo vooruitstrevende ‘Grand Old Party’ van Abraham Lincoln huivert bij het succes van Trump, terwijl bij de Democraten de gevestigde orde het pleit lijkt te winnen. De uitkomst is bepalend voor de hele wereld, maar de Amerikanen noemen hun politieke systeem failliet. Is die onvrede terecht en waar komt ze vandaan? Welke rol spelen de media, het grote geld, rassenkwesties en populisme? Wat is de huidige status van de democratie in de VS?

16-24 april is het Nationale Museum Week, https://www.nationalemuseumweek.nl, 'Ons echte goud' is het motto dit jaar.Vele musea, waaronder 4 Dordtse, doen mee. Wil je weten wat er overal te doen is, kijk dan op de website.

Op zaterdag  30 april 2016 van  10.30 tot 16.00 uur,  wordt  er in en om  het Nivon-natuurvrienden-huis “De Kleine Rug” een  OPEN DAG, gehouden die in het teken staat van duurzaamheid. Het adres van De Kleine Rug is Loswalweg  1 te Dordrecht. U wordt vanaf 10.30 uur ontvangen op de Loswal en overgezet met de boot, want het huis ligt aan de andere zijde van het Wantij. Meer info staat op www.dekleinerug.nl.

De bieb timmert nu ook aan de jongerenweg. Er is een jongerenboekenclub, 16-23 jaar, in oprichting. The Bookies. 21 mei, 13.00-15.00, in de inmiddels bekende Blauwe Zaal van de bib in het centrum van Dordt. Meer info: www.debibliotheekaanzet.nl.

En ook van de bieb:
Eerste beraad over de vier zonen van Dordrecht: Otto Dicke, Kees Buddingh’, Aart Alblas en Kors Monster
In de Dordtse geschiedenis belooft 2018 in meerdere opzichten een bijzonder jaar te worden. Het is dan precies honderd jaar geleden dat beroemde Dordtenaren Otto Dicke, Kees Buddingh’, Aart Alblas en Kors Monster geboren zijn. Een heugelijke feit om hen terug te brengen in het Dordts collectief geheugen. Voor het verkennen van samenwerking en een eerste afstemming van activiteiten rondom deze herdenking in 2018, organiseren Hans Berrevoets, journalist, en Bart van Aanholt van de Bibliotheek AanZet het eerste beraad over de vier zonen van Dordrecht. Piet Sleeking, geboren Dordtenaar en wethouder van cultuur en meer, heet iedereen daarvoor van harte welkom op woensdag 11 mei, 20.00 uur in de Raadszaal van het Dordtse Stadhuis, Stadhuisplein 1. Alle organisaties met een muzikale, literaire, beeldende kunst of een geschiedenis achtergrond worden van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

De volgende uitzending van Dordtse Dialogen staat op stapel, 4 mei.
De uitzending is vanaf de uitzending ook te zien op Youtube.
De gast.....is Pauline Harmsen, ........directeur van de Essenhof. Leuk mens, verrassend beroep, aparte verhalen, bekijk het!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.